IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсите в Австралия и Китай затвориха на 7-годишни върхове

Nikkei 225 в Япония отстъпи под 20 хил. пункта, след като инвеститорите изтеглиха печалбите си в очакване на сезона на отчетите

12:09 | 27.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Борсите в Австралия и Китай затвориха на 7-годишни върхове

Китайските и австралийските акции завършиха на 7-годишни върхове в понеделник, докато повишеното внимание върху предстоящите срещи на централните банки натежа върху останалите азиатски индекси.

Федералният резерв на САЩ започва двудневната си среща на политиката във вторник, докато централната банка на Япония ще приключи своето заседание в четвъртък.

Shanghai Composite в Китай скочи с над 3% до 7-годишен връх, докато Hang Seng в Хонконг нарасна с 5 на сто до най-високото си ниво от декември 2007 г. Инвеститорите се отърсиха от слабите данни, които показаха, че индустриалните печалби за първите три месеца на годината са намалели с 2,7% на годишна база.

Австралийският бенчмарк S&P ASX 200 също затвори на 7-годишен максимум. Добивните дружества бяха в основата на ръста, след като цената на желязната руда се увеличи с повече от 5% до шестседмичен връх от 57 долара за тон. Fortescue Metals нарасна с 16,3%, Rio Tinto – с 3,4%, докато BHP Billiton добави 1,6 на сто.

Telco M2 потъна с над 5 на сто след потвърждението, че планира да закупи конкурента iiNet за 1,25 млрд. долара.

Японският индекс Nikkei 225 затвори под 20 хил. пункта, след като инвеститорите изтеглиха печалбите си за първото тримесечие преди представянето на отчетите на големи компании като Canon и Fanuc.

Sony изтри 0,3 на сто след новината, че бивши ръководители на компанията са обвинени в злоупотреби със служебно положение. Това компенсира новини от ежедневника Nikkei, че компанията очаква оперативна печалба от 300 млрд. йени за следващия фискален период, с което ще отбележи най-доброто си представяне от 2008 г. насам.

Петролната фирма Inpex изгуби 1,3% след новината, че е в преговори за придобиване на дял в размер на 5% в арабски петролен кладенец за 1,1 млрд. долара.

В Южна Корея KOSPI отстъпи от 4-годишния връх от 2 189 пункта, достигнат за кратко през миналата седмица. Сред сините чипове Samsung Electronics спадна с 1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още