IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Червен старт на седмицата на борсите в Азия

Китайският индекс Shanghai Composite отново отбеляза спад след последните новини за политиката на централната банка

10:41 | 31.08.15 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Азиатските борси затвориха предимно на червено в понеделник, като индексът Shanghai Composite значително намали загубите си на фона на новините, че Пекин ще спре своята спорна намеса на пазара, съобщава CNBC.

Според статия на The Financial Times (FT) от уикенда Пекин ще спре големите си изкупувания на акции, предизвиквайки опасения за повече спадове на местните акции и изпращайки фючърсите на Dow надолу с повече от 200 пункта в азиатската сесия.

Пекин може да измести фокуса си от пазарни интервенции до спиране на тези, които смята за „дестабилизиращи пазара“, се казва в статията на FT. Предполага се, че държавна компания е вдигнала цената на местните акции през последните сесии, което е довело до ръста от 5% на индекса Shangai Composite в последните два дни от миналата седмица.

Американските акции затвориха смесено през последния ден на миналата седмица, като индексите S&P 500 и Nasdaq отчетоха слаб ръст, но Dow Jones Industrial Average затвори с 12 пункта надолу.

Китайският индекс Shanghai Composite намали сериозно понижението си от 3,7% по-рано през деня и в крайна сметка завърши с 0,8% надолу. И все пак индексът приключи двудневната си серия на ръстове. Междувременно индексите в Хонконг завършиха без промяна след сериозни колебания по време на сесията.

Акциите на Bank of China и Industrial and Commercial Bank of China поевтиняха с по 1% след предупреждението за повишаване на броя лоши заеми през миналата седмица.

Японският индекс Nikkei 225 приключи с понижение от 1,3% и под 19 000 пункта, отстъпвайки от едноседмичния си пик в петък, в резултат на слабите данни за производството през юли. Представен преди отварянето на пазара в Токио, докладът показа месечен спад от 0,6%, което е доста под очакванията за ръст от 0,1% и коригирания ръст от 1,1% за юни.

Силната йена също се отрази негативно на акциите на износителите, като акциите на Fanuc, Sharp и Komatsu поевтиняха с по 3%.

Цената на акциите на Suzuki Motor спадна с 0,5% въпреки повишението си от 4% по-рано през сесията, след като обяви, че ще изкупи обратно дела си от 19,9% от Volkswagen.

Австралийският индекс S&P ASX 200 завърши с 1% надолу, с което сложи край на осемдневната си положителна серия, заради резките спадове на финансовите компании.

Акциите на Australia New Zealand Banking и Commonwealth Bank of Australia поевтиняха с по 2%, а тези на Westpac и National Australia Bank – с по 1%.

Южнокорейският индекс Kospi се възстанови от загубите си в последния час на сесията, отбелязвайки ръст от 2%, и затвори с най-високите си стойности за последните две седмици и поскъпване за пета поредна сесия.

Автомобилният сектор отчете сериозен ръст. Акциите на Hyundai Motor поскъпнаха с 3,5%, а тези на Kia Motors и Hyundai Mobis – с по повече от 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Jorkata
преди 8 години
Пак ще духат - корекцията трябва да е много по-голяма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Ironhorse
преди 8 години
След трите почивни дни ще има погром на китайската борса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още