IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катастрофата Фукушима, резултат на десетилетия фалшификации и прикрити инциденти

Инженери разкриват поредица инциденти и фалшифицирани доклади, свързани с японската ядрена индустрия

16:45 | 18.03.11 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>Снимка на АЕЦ Фукушима 1, разпространена от Tokyo Electric Power Co. <i>Снимка: БТА</i></p>

Снимка на АЕЦ Фукушима 1, разпространена от Tokyo Electric Power Co. Снимка: БТА

Аварията в ядрената централа във Фукушима е следствие на десетилетия фалшификации на доклади за безопасността, прикриване на фатални инциденти в японски ядрени централи и подценяване на земетръсните рискове, пише Bloomberg.

Разрушителното земетресение с магнитуд от 9 по скалата на Рихтер и последвалото цунами се случват по-малко от четири години, след като земетресение от 6,8-ма степен затвори най-голямата ядрена електроцентрала в света, Кашивазаки, собственост на Tokyo Electric Power Co, също като тази във Фукушима.

През 2002 г. и 2007 г. разкрития, че компанията е излъгала за извършени ремонти на ядрени мощности доведе до оставката на президента на Electric Power и триседмично затваряне на всичките 17 реактора в Кашивазаки.

Тъй като Япония не разполага с почти никакви резерви от нефт и газ, след края на Втората световна война развитието на ядрената енергия се превърна в приоритет за страната. В Япония има 54 действащи ядрени реактора – повече от която и да е друга страна освен САЩ и Франция. Разположена в един от най-силно земетръсните райони в света, Япония рискува сигурността си, за да задоволи енергийния си глад.

Инженери, работили в японската ядрена индустрия, разказват за поредица инциденти, фалшифицирани доклади и бездействието на японските правителства по отношение на ядрената безопасност.

Според Катцухико Ишибаши, професор по сеизмология в университета в Кобе, историята на японските ядрени инциденти произтича от прекомерната увереност в сигурността на реакторите. През 2006 г. той се оттегля от правителствената комисия по ядрена безопасност с мотива, че процесът на оценка на безопасността на реакторите е опорочен и „ненаучен“.

В интервю от 2007 г., след като ядрената централа в Кашивазаки беше ударена от земетресение, Ишибаши заявява, че са необходими фундаментални подобрения в инженерния стандарт за атомните централи в Япония и че ако това не бъде направено, страната може да бъде поразена от катастрофално бедствие.

„Не се поучаваме от нищо“, казва Ишибаши. „Ядрената енергия е национална политика за Япония и се усеща определено нежелание от страна на правителството да оказва по-стриктен надзор“.

За да бъдем честни, Япония не е страната с най-лош контрол на ядрената безопасност. Международната агенция за ядрена енергия (IAEA) класира ядрените инциденти по скала от 0 до 7, като аварията в Чернобил в бившия Съветски Съюз се оценява като инцидент от най-опасната 7-ма степен.

Катастрофата във Фукушима, където стоманените контейнери в няколко от реакторите вече са разрушени, днес беше оценена като инцидент от 5-та степен. От същата категория е и инцидентът през 1979 г. в ядрената централа Three Mile Island в Пенсилвания, САЩ.

„Най-важното е, че това не е Чернобил“, казва Кен Брокман, бивш директор в IAEA. „Усилията по овладяване на аварията дават резултат. Това, което е смущаващо обаче, са проблемите в самата централа, които ни доведоха до инцидента“.

На 11 март 40-годишната централа във Фукушима - построена през 70-те години, когато стартира изграждането на първите ядрени мощности в Япония - устоя на най-силното земетресение в историята на страната. Впоследствие резервните генератори на централата бяха повредени от 7-метрова вълна цунами, охладителната система на реакторите беше изключена и това предизвика авария.

Поради липсата на електричество за изпомпване на вода за охлаждане на ядрата на реакторите, инженерите изпуснаха радиоактивна пара в атмосферата и това доведе до серия експлозии, разрушили бетонните обвивки на реакторите.

Радиацията около Фукушима се повишава, което стана причина за евакуацията на 200 хил. души. Радиационният фон в покрайнините на Токио, 30-милионната японска столица, разположена на 240 км на юг от централата, също се повишава.

Резервните дизелови генератори, които са можели да предотвратят катастрофата, са били инсталирани в мазето и така са станали лесна плячка на морските вълни.

„Това е страната, която е измислила думата цунами“, казва Брокман от щатската комисия за ядрена безопасност. „Япония ще трябва да преразгледа механизмите за надзор на ядрената си индустрия“.

Поредицата от събития, довели до катастрофата във Фукушима, са били описани в доклад, публикуван в САЩ преди две десетилетия. Доклад на щатската комисия за ядрена безопасност от 1990 г. идентифицира евентуална повреда на резервните дизелови генератори вследствие на земетресение като една от „най-вероятните причини“ за ядрени инциденти, причинени от външни фактори, тъй като това би довело до спиране на охладителната система на реакторите.

Въпреки че през 2004 г. този доклад е бил представен и от японската агенция по ядрена безопасност, адекватни мерки за разрешаване на проблема изглежда не са били предприети от Tokyo Electric, коментира Юн Татено, бивш изследовател на агенцията и професор от университета Чоу.

През 1975 г. Мицухико Танака, инженер на Babcock Hitachi K.K., е работил в екипа, произвел стоманен контейнер на стойност 250 млн. долара, поръчан от Tokyo Electric. Днес в този контейнер се намира ядрото на реактор 4 на авариралата централа във Фукушима.

По думите на Танака по време на производството контейнерът е бил повреден. Той твърди, че разполага с тази информация, тъй като е участвал в прикриването й. Когато след аварията в Чернобил, десетилетие по-късно, той повдига въпроса, администрацията го игнорира.

През 2002 г. Tokyo Electric призна, че в продължение на две десетилетия е фалшифицирала доклади за извършване на ремонтни дейности в ядрените си централи. Като резултат президентът на компанията подаде оставка.

През 2007 г. компанията призна и за 6 извънредни спирания на ядрената централа във Фукушима, както и за „продължила няколко часа критична ситуация в реактор 3 на централата“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
По-скоро, не в цял свят работят. Или поне, ако някъде едно работи, друго никакво го няма. А това, трупането на регулиращи органи, нормативни документи, наредби и др. уж с добри намерения, уйдурми, къде неволно, а къде-напълно съзнателно, реално, просто възпроизвежда /понякога, на "по-високо" ниво, единствено *** чест на една система, загрижена единствено за себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 0
ветерана
преди 13 години
За мен това е отдавна ясно,че не работят в цял свят :-нито законите-нито наредбите-нито сертификатите-нито контролиращите органи /защо виж по-горе/....и човеците продължаваме да вярваме,че колкото повече закони, наредби, директиви, особено евродирективите, после обслужващи агенции,нови контролни администрации,нови сертифицирания,стрес тестове..... приемем на час толкова ще живеем по-сигурно,ще се храним по-сигурно и ще спим по-сигурно....нищо подобно,отдавна контролът е изпуснат и са необходими нови системи за управление на живота на Земята,всичко до сега от начините на гласувания,през избора на министри до депутатите в Парламентите е дълбоко погрешно..........и сега след толкова велики експерти,технологиии и програми за УСТОЙЧИВИ РАЗВИТИЯ :) сме на ниво "Господ да пази" т.е. нищо сътворено от човека не ни помага да живеем пълноценно, а ни помага да ставаме едни все по-големи консуматори и от тук и борсите имаха някакво отразяване на тези процеси...сега също ще имат....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
Прочее, току-що си зададох въпроса:- Май японците са забравили за традиционното харакири. Защото, тези, които някога са покривали данните и докладите, още са живи, а последиците от това може да костват живота на десетки милиони....-Дали не са покрили от световната общественост някое и друго харакири измежду сигнализиралите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
Отвсякъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
global_dj
преди 13 години
Абе въобще ние хората сме странни създания. Нали знаете за поговорката: "Хората са 99% животни, и 1% човеци, и точно този 1% създава проблемите" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
Не вярвах, че ще мога да се разрева за хора, които не познавам, на десет хиляди километра оттук. И сега се моля.Моля се, да поумнеем като вид, че иначе, жална ни майка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
madcow
преди 13 години
Аз се моля да изчезнат ***, но понеже нямам особена надежда ми се налага да агитирам против вашите наивни мнения. Много хубаво е да мечтаеш за свят без опасности, където розови еднорози пасат под дъгите и слънцето грее всеки ден, ама ефектът е точно 0.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
bgf
преди 13 години
Моля се за хората на Япония ! Моля се за хората на Майката земя ! Моля се децата ми, децата ни да живеят в Свят без ядрена енергетика и ядрени бомби! Вашите деца са и мои деца. Моите деца са и Ваши деца. Моля Бог да дари на хората в нужда здраве, щастие, доброта и разбирателство !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
rosybabe
преди 13 години
Дори Японците си затварят очите когато са засегнати корпоративни интереси и става дума за много пари БЕЗМИСЛЕНИ ИНВЕСТИЦИИ ЗА СИГУРНОСТ. Централата си работи защо да се наливат пари вместо само да се печели. Така мислят всички корпорации в света. За това сме на това дередже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още