IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдещето на американските ядрени централи е под въпрос

Притесненията за безопасността и цената остават основни проблеми пред ядрената индустрия в САЩ, пише CNN

14:36 | 15.03.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Бъдещето на американските ядрени централи е под въпрос

Безопасността на американските ядрени реактори е поставена под въпрос в светлината на отчаяните опити на японските инженери да предотвратят тотално разтапяне на три реактора в ядрената централа във Фукушима след катастрофалното земетресение миналата седмица, пише CNNMoney.

Както в Япония, някои от 104-те ядрени реактора в САЩ са разположени в крайбрежни райони, някои от които земетръсни.

Реакторите са проектирани да издържат земетресения, саботажи и други бедствия. Трудностите, с които японците се сблъскват при овладяването на настоящата ситуация, повдигат въпроси за реалната сигурност на реакторите в САЩ.

„Трагедията в Япония може много лесно да се случи в САЩ“, казва Едуард Марки, конгресмен на демократите от Масачузетс и председател на Комисията за ядрена безопасност към Конгреса.

Марки препоръчва няколко мерки, които трябва да бъдат предприети от администрацията на президента Барак Обама и Комисията за ядрена безопасност.

Те включват инсталирането на нови системи за сигурност в ректорите, разположени в земетръсни зони, план за действие в случай на няколко едновременни ядрени инцидента и раздаването на медикаменти с калиев йодит на всички, живеещи в радиус от 32 км около ядрените централи. За момента това се прави само за жителите, живеещи в радиус от 16 км от ядрени обекти.

САЩ имат 104 невоенни ядрени реактора в 65 централи. В допълнение, американската армия разполага с неназован брой ядрени реактори за военни цели.

Повечето от реакторите са разположени в близост до големи градове и генерират около 20% от енергията, използвана в страната.

След ядрения инцидент в Three Mile Island в Пенсилвания през 1979 г. нови ректори не са поръчвани, въпреки че тези, които по това време са били в строителна фаза, са завършени.

През последните години поради увеличената употреба на електричество и опасенията за промяната в климата ядрената енергия отново стана привлекателна.

Американското правителство задели 18 млрд. долара за изграждането на нови ядрени мощности, а президентът Барак Обама поиска към тази сума да бъдат прибавени допълнителни 36 млрд. долара.

Регулаторните органи разглеждат 20 постъпили искания за изграждане на нови ядрени централи, а няколко опериращи централи са подали документи за удължаване на лицензите им. Доскоро някои анализатори дори говореха за ядрен ренесанс.

Събитията в Япония обаче определено усложниха политическия климат за изграждането на нови ядрени централи в САЩ.

Притесненията за безопасността и цената остават основни проблеми пред ядрената индустрия.

В САЩ вероятно най-уязвимите електроцентрали са двете в Калифорния, построени на тихоокеанското крайбрежие в близост до разлома Сан Андреас.

Тези електроцентрали са проектирани да издържат земетресение с магнитуд 7,5 по скалата на Рихтер, казва Робърт Алварес, ядрен експерт от Institute for Policy Studies.

Земетресението в Сан Франциско от 1906 г. е било с магнитуд 8,3 по скалата на Рихтер, докато земетресението от петък в Япония достигна 8,9 по скалата на Рихтер, казва Алварес.

Земетресение от 8,9 по скалата на Рихтер е 125 пъти по-силно от земетресение с магнитуд от 7,5, сочат данни на United States Geological Survey.

„Не мисля, че трябва да подновяваме лицензите на централите“, допълва той.

Алварес изтъква също, че проблемите в японските централи илюстрират катастрофалните последици от нарушаването на захранването, водните помпи, охладителните системи и друга инфраструктура, които сравнително лесно могат да бъдат засегнати от земетресение или терористична атака.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
Май никой не е подготвен за чак такава ситуация. щом японците се оказаха неподготвени, дето ги друса десет пъти годишно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
rosybabe
преди 13 години
Четох на едно място че на 19-20март някакви учени от Русия и Великобритания очакват да се случи земетресение в САЩ и под предлог военно учние вече са мобилизирани военни и т.н. Чудя се това ако се случи дали САЩ са достатъчно подготвени за да се справят с трагедия като тази в Япония
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още