IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай съкращава 1,8 млн. миньори

Очаква се властите да създадат фонд на стойност 15,27 млрд. долара за програма по създаване на заетост на освободените служители

16:08 | 29.02.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Във входа на намаляване на свръхпроизводството и битката срещи  проблемите пред компаниите във  въгледобива и стоманодобива Китай обяви, че ще съкрати 1,8 милиона миньори (15% от всички работещи в отрасъла в страната), предаде Ройтерс. Към момента от управляващата комунистическа партия не са посочили в какъв срок ще се извърши съкращаването на работниците. Оповестената от Пекин мярка е от особено значение за анализаторите, тъй като за пръв път в страната изтъкват обхвата на щетите върху икономиката и компаниите от отрасъла в частност, нанесени от забавящия се икономически растеж, коментира Ройтерс. 

По време на пресконференция в понеделник министърът на човешките ресурси и социалните дейности Уин  Уеймин заяви, че ще бъдат съкратени 1,3 милиона миньори, заети с въгледобив, и още половин милион, които се занимават с добиване на стомана, като общият брой на миньорите в страната е 12 милиона по данни на Националното бюро за статистика.

„Това включва прехвърлянето на общо 1,8 милиона работници. Тази задача ще е много трудна, но ние все още сме изключително уверени“, коментира Уеймин.

Очаква се правителството да създаде фонд на стойност 15,27 милиарда долара за програма по създаване на заетост на освободените служители, посочват източници на Ройтерс. Според тях тези разходи ще бъдат реализирани в срок от около 2 години. Анализатори обаче напомнят, че в действителност ограничаването на безработицата и всяко недоволство срещу правителството може да се превърнат в основни приоритети при осъществяването на програмата за съкращаване на миньори.

Икономиката на Китай нарасна с най-слабия си темп за последните 25 години през 2015 г., покачвайки се с 6,9% на годишна основа. През настоящата година правителството ще се стреми към ръст на БВП от между 6,5 и 7% на годишна основа.

„Икономиката е изправена пред относително силен натиск в посока надолу и някои фирми изпитват трудности пред производството и функционирането си, което ще доведе до спад на заетостта“, коментира Уеймин, допълвайки, че увеличаването на броя на висшистите през 2015 г. също ще окаже натиск върху пазара на труда.

Икономисти напомнят, че в Китай не се наблюдава масово освобождаване на заети по време на глобалната финансова криза от 2008 г. В периода 1998-2003 г. бяха съкратени 28 милиона работници. Към края на миналата година делът на безработните в Китай достигна 5,01%, показват официалните данни на Националното бюро за статистика. 

Преди дни стана ясно, че Китай планира да затвори над 1000 въглищни мини тази година с общ производствен капацитет от 60 млн. тона, като част от плана си за преодоляване на свръхзасищането, потопило цената в сектора. Китай е най-големият потребител на въглища в света, но търсенето е слабо заради забавянето на икономическия растеж и оттеглянето на страната от изкопаемите горива с цел ограничаване на замърсяването. 

Страната има общо 10 760 мини, като 5600 от тях ще бъдат принудени да затворят съгласно политика, забраняваща тези с годишен производствен капацитет, по-малък от 90 хил. тона, казва националната въглищна асоциация на Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
mrynmryn
преди 8 години
Нормално и наложително, като се има предвид всичките им екологични проблеми. Въглищата трябваше да останат в 20-ти век.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
0pk
преди 8 години
Да направят като американците - да отворят места за сервитьорки и бармани и ше се оправи статистиката :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още