IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай планира да затвори над 1000 въглищни мини тази година

Целта е да се преодолее свръхпредлагането в сектора, което потопи цената на суровината

13:55 | 22.02.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Китай планира да затвори над 1000 въглищни мини тази година с общ производствен капацитет от 60 млн. тона, като част от плана си за преодоляване на свръхзасищането, потопило цената в сектора, съобщи енергийният регулатор на страната.

Китай е най-големият потребител на въглища в света, но търсенето е слабо заради забавянето на икономическия растеж и оттеглянето на страната от изкопаемите горива с цел ограничаване на замърсяването, съобщава Ройтерс.

В съобщение, публикувано на сайта си в понеделник, Националната енергийна администрация (НЕА) казва, че закриването ще бъде част от плана, представен по-рано този месец, за затваряне на излишен производствен капацитет за 500 млн. тона  през следващите 3 до 5 години.

Китай има общо 10 760 мини, като 5600 от тях ще бъдат принудени да затворят съгласно политика, забраняваща тези с годишен производствен капацитет, по-малък от 90 хил. тона, казва националната въглищна асоциация на Китай.

Китай обеща да спре одобряването на нови минни проекти за три години в опит да контролира капацитета. Страната произвежда 3,7 млн. тона въглища всяка година, а оценките са, че има излишен капацитет от 2 млрд. тона годишно.

Миналата година свръхпредлагането свали местните цени на въглищата с една трета, но тази година се наблюдава известно възстановяване на цените.

Освен въглищата Китай иска и да се справи със свръхкапацитета на сектора за топлинна енергия тази година, контролирайки новото строителство и отменяйки проекти в региони с най-големи излишъци на капацитет, се казва в съобщението, цитирайки директора на орган Нур Бекри.

Нивото на използване на капацитета в енергийния сектор миналата година се е понижило до най-ниското си равнище от 1978 г. насам, като търсенето е намаляло, за да компенсира бързото разширяване на капацитета.

Като част от реформите на енергийния пазар, Китай допълнително ще промотира схема, която позволява на доставчиците директно да сключват директни споразумения за продажба на енергия с потребителите. Страната ще се опита и да намали цените на енергията тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още