IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай разширява космическата си станция

Tiangong ще приема астронавти от чужбина на борда си и ще "живее" цели 15 години

19:00 | 07.10.23 г. 3
Китай разширява космическата си станция

За по-малко от две години Китай сглоби три модула от своята космическа станция, наречена Tiangong, орбитално местообитание, което може да побере екипаж от трима астронавти.

И въпреки че все още е значително по-малък от Международната космическа станция (МКС), чието завършване отне повече от десетилетие – това скоро може да се промени, съобщава "Science News".

Сега Китай планира да разшири станцията с още три модула, предлагайки на страната и нейните международни партньори важна алтернатива на МКС, която трябва да бъде оттеглена до края на десетилетието.

Дори и с допълнителните три модула, Tiangong все още ще бъде само около 40% от мащаба на МКС, сочи доклад, но по-голямото пространство за изследвания в орбита все пак е много по-добро от липсата на такова.

Китайската академия за космически технологии обяви тази седмица, че животът на станцията също ще бъде 15, а не обявените по-рано десет години, което означава, че тя ще надживее МКС с няколко години, ако нещата вървят по план.

Астронавтите на НАСА технически нямат право да посещават новата станция, тъй като американските закони забраняват каквото и да е сътрудничество между Китай и космическата агенция.

Китай обаче заяви, че въздушните му шлюзове са отворени за астронавти от чужбина.

Междувременно НАСА насърчава космическата индустрия в САЩ да строи частни космически станции. Въпреки че компании като Axiom Space са направили крачка в разработването на сегменти от такова местообитание, все още не са известни конкретни планове за стартиране на изстрелване на модули в орбита.

Русия също заяви миналата година, че планира да построи своя собствена космическа станция за екипаж от до четирима космонавти, въпреки че нейните скорошни резултати в космоса правят възможността за осъществяването на този план в най-добрия случай нестабилна.

След като МКС спре да бъде годна за използване нашето постоянно присъствие в орбитата на Земята вероятно ще изглежда значително по-различно. И тъй като Китай постига огромен напредък в изследването на Слънчевата система, той се превръща в световна сила за наблюдение на Космоса.

/БГНЕС/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 07.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 6 месеца
Сега ще пуснат производство на топчета за пинг-понг на новия модул :))) и за свинско по съчуански.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
zelka007
преди 6 месеца
чайниците да наддават за космическата сила Мозамбик , е рашибозуците натам са вторачили поглед ... може и еритрейци да качат в космоса ... или иранци ... е в БРИКС има избор от космически нации ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още