IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай обещава съкращения в капацитета на стоманената и въглищната индустрия

Решението е част от мерките, които трябва да намалят свръхкапацитета и излишния труд

15:15 | 24.01.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китай възнамерява да въведе съкращения в производствения капацитет за стоманата в размер на 150 милиона тона, както и „големи съкращения“ в добива на въглища, съобщи Bloomberg. Решението е част от мерките, които трябва да намалят свръхкапацитета и излишния труд в индустриите, където предприятията са държавна собственост.

Според изявление на сайта на китайското правителство страната е намалила производството на стомана с 90 милиона тона „през последните години“ и възнамерява да го намали с още 100 – 150 милиона тона. Същевременно Пекин строго ще контролира ръстовете в капацитета във въглищната индустрия и ще замрази издаването на нови разрешително. Решението е било взето на среща на държавния съвет на 22 януари, оглавяван от премиера Ли Къцян. В изявлението не се споменават срокове за прилагане на съкращенията.

В миналото китайските власти обещаваха да свият капацитета в стоманената и въглищната индустрия, тъй като икономика номер две в света се забавя заради прехода към ръст, генериран от потреблението. Все пак Пекин се затруднява да спази лимита на капацитета при добива на въглища в 12-ия петгодишен план, който приключи миналата година. Търсенето на въглища в страната също намалява и това отразява желанието на властите да намалят замърсяването.

Правителството иска да създаде фонд, който да помага на миньорите и производителите на стомана да намалят персонала си и да се отърват от активи, които не са доходоносни, каза Ли Къцян в началото на януари. Финансовата помощ ще зависи от това компаниите да намалят производствения си капацитет.

Като част от процеса по балансиране на икономиката към модел, задвижван от вътрешното потребление, властите обещават да облекчат правилата за миграция от селските към градските райони, както и да разширят т.нар опити за „нова урбанизация“. Китай ще развива по-агресивно малките и средните по големина градове и ще даде повече административни правомощия на населени места с над 100 000 души.

Пекин възнамерява и да насърчава развитието в по-бедните покрайнини на големите градове, като привлече капиталови инвестиции в транспорта, подземна водопроводна мрежи и строителство, пише в изявлението на властите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още