IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетният дефицит на Турция е набъбнал с близо 900% през 2023 г.

Резултатът обаче успокои властите, които очакваха още по-голям фискален шок

17:28 | 15.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Бюджетният дефицит на Турция се е разширил с близо 900% през миналата година, белязана от изборите за президент и опустошителните земетресения през февруари. Резултатът обаче беше приветстван от правителството, което очакваше още по-голям фискален шок.

Недостигът на страната възлиза на 1,4 трлн. лири (46,5 млрд. долара) през 2023 г. спрямо 142,7 млрд. лири година по-рано, сочат данни, публикувани от Министерството на финансите в понеделник, цитирани от Bloomberg.

И все пак публичните финанси се представиха по-добре от това, което правителството беше прогнозирало в програмата си от цели до 2026 г. Тя сочеше бюджетен недостиг от 1,6 трлн. лири, или 6,4% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Финансовият министър Мехмет Шимшек заяви, че съотношението между дефицита и БВП на Турция през 2023 г. остава с 1 процентен пункт под прогнозираното.

Пазарите се фокусират и отвъд влошаването на фискалното състояние на Турция, като вместо това съсредоточават вниманието си върху приемането на по-конвенционални икономически политики от страна на правителството.

Приходите от данъци на страната изглежда са балансирали част от рязкото засилване на разходите до голяма степен благодарение на новите налози върху потреблението. Правителството на Турция увеличи данъците върху горивата с около 200% през юли, за да финансира щетите от земетресението и повиши данъка върху добавената стойност.

Нещо повече, Министерството на финансите трябваше да понесе по-малка част от тежестта на подкрепяна от правителството програма за спестявания , която защитава депозитите в лири от обезценяване срещу твърди валути. От юли насам разходите за компенсиране на спестителите в лири – половината, от които преди това покриваше централната банка, сега бяха изцяло прехвърлени на паричните власти.

Шимшек заяви  пред държавната Анадолска агенция в понеделник, че ако се изключат разходите за щетите от земетресенията, дефицитът възлиза на 1,7% от БВП.

Бедствието през февруари 2023 г. уби повече от 50 хил. души в Турция и Сирия. Турското правителство оцени щетите от земетресенията на около 104 млрд. долара .

Изпълнението на обещанията, дадени на избирателите от Ердоган, увеличи натиска върху бюджета. Преди изборите през май правителството му одобри мерки като рязко увеличение на минималната заплата и ранно пенсиониране за милиони.

Текущите трансфери на Турция, бяха основният двигател на увеличението на държавните разходи през миналата година. Тези средства са се увеличили с 111% на годишна база, равнявайки се на една трета от общите разходи на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 15.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още