IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's повиши перспективата си за Турция до „положителна“

Агенцията похвали Анкара за връщането към ортодоксалната парична политика

10:50 | 13.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Рейтинговата агенция Moody's Investors Service повиши перспективата си за икономиката на Турция от „стабилна“ на „положителна“, позовавайки се на „решителна промяна“ в икономическата политика, предприета от властите, съобщава Bloomberg.

Компанията потвърди рейтинга на държавния дълг на Турция от B3, шест степени под инвестиционния клас и в съответствие с този на Ангола и Барбадос. Връщането към ортодоксалната парична политика подобрява перспективата за намаляване на основните макроикономически дисбаланси на нацията, пишат анализаторите Катрин Мюлбронер и Дитмар Хорнунг.

„Въпреки че има вероятност общата инфлация да се ускори още повече в близко бъдеще, има признаци, че динамиката на инфлацията започва да се обръща, което е показателно за възвръщане на доверието и ефективността на паричната политика“, пишат още те.

Moody's побърза да похвали преминаването на Турция към основна икономическа политика след миналогодишните избори, заявявайки, че нейната оценка за кредитоспособността на страната може да се подобри бързо, ако Турция се придържа към новия план. Съвсем наскоро агенцията предупреди, че едно огромно увеличение на минималната заплата може да подкопае очакваното забавяне на инфлацията. 

Турските политици, водени от финансовия министър Мехмет Шимшек, призовават за повишаване на рейтинга, критикувайки Moody's и други агенции, че изостават от пазарите с оценката си за Турция.

Възприятието на инвеститорите за риска в турския дълг – измерен чрез суапове за кредитно неизпълнение – се подобри, откакто Шимсек пое турската икономика миналата година и въведе благоприятни за пазара политики. Централната банка - също при нов управител - повиши цената на заемите с 34 процентни пункта до 42,5% през същия период.

Преди Шимсек да поеме поста, инфлацията показваше признаци на излизане извън контрол, отчасти благодарение на стремежа на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да даде приоритет на растежа на всяка цена.

През септември кредитната перспектива на Турция беше повишена на стабилна от отрицателна от Fitch Ratings, която оценява страната с B, пет степени под инвестиционния клас. S&P Global Ratings повиши рейтинговата перспектива на страната до положителна през декември, потвърждавайки суверенния рейтинг на B.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 13.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още