IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's снижи перспективата по кредитния рейтинг на Китай до отрицателна

Агенцията се позова на по-ниския средносрочен икономически растеж и рисковете от голяма корекция на огромния имотен сектор на страната

13:09 | 05.12.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Рейтинговата агенция Moody’s във вторник понижи перспективата по кредитния рейтинг на Китай до отрицателен от стабилен, позовавайки се на по-ниския средносрочен икономически растеж и рисковете от голяма корекция на огромния имотен сектор на страната, съобщава Ройтерс.

Понижаването на оценката отразява нарастващите доказателства, че властите ще трябва да предоставят финансова подкрепа на на силно задлъжнелите местни правителства и държавни компании. Това, от своя страна, носи големи рискове за фискалната, икономическа и институционална сила на Китай, каза Moody’s в изявление.

„Промяната в перспективата също така отразява повишените рискове, свързани със структурно и трайно по-ниския средносрочен икономически растеж и продължаващото свиване на имотния сектор“, допълва Moody's.

Ходът на агенцията е първата ѝ промяна в оценката за Китай, откакто намали рейтинга с една степен до A1 през 2017 г., отново позовавайки се на очаквания за забавяне на растежа и нарастване на дълга.

Въпреки че във вторник Moody's потвърди дългосрочните рейтинги на емитента в местна и чуждестранна валута на ниво от A1, агенцията заяви, че очаква годишният растеж на икономиката на Китай да се забави до 4,0% през 2024 и 2025 г. и средно 3,8% от 2026 до 2030 г.

Повечето анализатори вярват, че икономиката е напът да постигне целта на правителството за годишен растеж от около 5% тази година, но активността е силно неравномерна.

Втората по големина икономика в света изпитва трудности да се възстанови силно след COVID, тъй като задълбочаващата се криза на жилищния пазар, рисковете от дълговете на местните правителства, бавният световен растеж и геополитическото напрежение забавят инерцията. Множество мерки за политическа подкрепа се оказаха само умерено полезни, засилвайки натиска върху властите да въведат повече стимули.

Дългът на местното правителство достигна 92 трлн. юана (12,6 трлн. долара), или 76% от икономическото производство на Китай през 2022 г., спрямо 62,2% през 2019 г., показват последните данни на Международния валутен фонд (МВФ).

След години на свръхинвестиции в инфраструктура, рязко намаляваща възвръщаемост от продажби на земя и скок на разходите за борба с COVID-19, икономистите смятат, че задлъжнелите общини сега са основен риск за икономиката.

Министерството на финансите на Китай заяви, че е разочаровано от понижаването на рейтинга на Moody's, добавяйки, че икономиката ще запази възстановяването си като положителна тенденция. Освен това от там заявиха, че рисковете около имотите и местните власти са контролируеми.

„Притесненията на Moody's относно перспективите пред икономическия растеж на Китай, фискалната устойчивост и други аспекти са ненужни“, заяви министерството.

През октомври Китай разкри план за емитиране на държавни облигации на стойност 1 трлн. юана (139,84 млрд. долара) до края на годината, за да подкрепи дейността, като повиши целта за бюджетен дефицит за 2023 г. до 3,8% от брутния вътрешен продукт (БВП) спрямо първоначално планираните 3%.

Централната банка също така намалява скромно лихвените проценти и инжектира повече пари в икономиката през последните месеци, обещавайки да поддържа политическата си подкрепа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 05.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още