IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ запазват предимството си в съперничеството с Китай

Америка и нейните съюзници остават по-обединени и по-мощни икономически от групата на бунтарите около Пекин

11:59 | 03.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Не много отдавна „повечето правителства вярваха, че по-тясната икономическа интеграция ще генерира дългосрочен просперитет. Сега интеграцията се разглежда като източник на риск и несигурност.“ Ето как базираният в Лондон икономически институт Capital Economics ни въвежда в интригуващ анализ за „формата на фрагментираната световна икономика през 2024 г.“ Икономиката и политиката винаги си взаимодействат. Днес обаче политиката е по-важна. Следователно става въпрос за глобална икономика, прекроена от проблемните отношения между САЩ и Китай, пише главният икономически коментатор на Financial Times Мартин Уулф.

Capital Economics твърди, че държавите могат да бъдат разделени на пет групи: САЩ и техните близки съюзници; страни, които гравитират около САЩ; необвързаните; тези, които клонят към Китай; и Китай и близките му съюзници. Първата група се състои от САЩ и Канада, Европа (с изключение на Унгария), Япония, Австралия и Нова Зеландия. Втората включва преди всичко Индия, но също така Колумбия, Мексико, Мароко, Турция и Южна Корея. Групата на необвързаните включва най-вече Бразилия, Индонезия и Нигерия. Групата от страни, клонящи към Китай, включва (до скоро) Аржентина (първото посещение в чужбина на новоизбрания президент Хавиер Милей бе във Вашингтон – бел. ред.), голяма част от Африка (включително Южна Африка), Ирак, Казахстан и, предполага Capital Economics, Саудитска Арабия. И накрая, силните съюзници на Китай - Русия, Иран и Пакистан.

Съществува фундаментална разлика между първата група и всички останали. Демокрациите с високи доходи споделят основни ценности (въпреки че дали ще продължат да го правят зависи от резултатите от президентските избори в САЩ през 2024 г.). Другите групировки са дефинирани много повече от това срещу какво са, отколкото за какво са. Русия и Иран са удобни съюзници за Китай и обратното. Те имат общ враг, но все още са много различни една от друга. И все пак такива удобни съюзи могат да оформят както икономическите, така и политическите отношения. Врагът на моя враг може за известно време наистина да бъде добър приятел.

Ето някои подходящи данни за широките блокове:

Китайският блок съставлява половината от световната сухоземна територия (ако не се брои Антарктида), в сравнение с 35% за американския. Освен това е дом на малко по-голяма част от хората по света (46% срещу 43%). Но все още генерира само 27% от световния БВП, почти изцяло благодарение на Китай, в сравнение с 67% за американския блок. Това е така, защото (изключително важно) повечето от страните с високи доходи в света са в американската орбита.

Начините, по които балансът може да се промени, е блокът на САЩ да се разпадне, вероятно при ново президентство на Доналд Тръмп, или китайската икономика да расте по-бързо, отколкото Capital Economics сега очаква. Песимизмът на икономическия институт относно перспективите на Китай може да е прекомерен, но далеч не е абсурден. Китай наистина е изправен пред силни насрещни ветрове за високия растеж през следващия четвърт век.

Не е изненадващо, че китайският блок е по-важен в индустрията, отколкото в БВП. Неговият дял в световното индустриално производство е бил 38% през 2022 г. срещу 55% за американския. Дали китайският блок ще постигне равенство в индустрията през следващия четвърт век зависи главно от представянето на индийската промишленост в сравнение с китайската. В селското стопанство китайският блок генерира 49% от продукцията, в сравнение с 38% за американския, тъй като включва много производители на суровини.

През 2022 г. 144 държави са търгували повече стоки с Китай, отколкото със САЩ. Америка е била най-големият търговски партньор само за 60 държави. Но половината от глобалната търговия със стоки е между държави от американския блок. Този по-широк поглед е наистина полезен. Германия, например, се смята за съюзника на САЩ с най-тесни търговски връзки с Китай, но само 11% от търговията ѝ със стоки е била с китайския блок през второто тримесечие на 2023 г., докато 86% е била с други страни от блока на САЩ, главно нейните европейски партньори.

Във финансовите дейности и капиталовите потоци американският блок остава доминиращ. Въпреки че делът му в преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) се е свил през последния четвърт век, през 2022 г. те все още представляват 84% от общия обем на ПЧИ по страна инвеститор и 87% по получател. Това е така, защото доминиращите световни корпорации и най-атрактивните дестинации остават в него. Тази празнина няма да се затвори при Си Дзинпин.

Около 86% от глобалните портфейлни инвестиции също са в блока на САЩ и само 2 процента в китайския. ПЧИ между блоковете на САЩ и Китай са три пъти повече от тези в рамките на китайския блок: Русия и Иран може да са удобни съюзници на Китай, но само глупаци биха вложили голяма част от капитала си в такива икономически затънтени петролни държави, посочва Мартин Уулф и допълва, че китайските инвеститори не са толкова глупави.

Валутните резерви все още се състоят предимно от активи, деноминирани във валутата на САЩ и тези на техните съюзници. През втората половина на 2023 г. тези резерви представляват 87% от световните, само малко под 89-е процента три години по-рано. Това е така, защото само тези страни доставят ликвидни дългосрочни финансови активи. Те може да не са толкова безопасни, колкото бяха, предвид използването на санкции, но не съществуват добри алтернативи. Малко вероятно е Китай да иска да ги достави, тъй като това ще изисква либерализация и отваряне на неговите финансови пазари, включително този на китайски държавен дълг.

Много страни желаят да видят САЩ и техните съюзници, доминиращите сили през последните два века, надолу с повече от едно-две стъпала. Но те са по-обединени и икономически мощни от "китайската група на бунтарите". Събитието, което може да промени този баланс бързо, би било решението на САЩ да разкъсат своите съюзи на парчета. Това би било едно от най-драматичните самонараняващи действия в световната история. В противен случай ще отнеме много повече време на китайския блок да надмине блока на САЩ във всички аспекти на икономическата тежест. А може и никога да не го направи, завършва Уулф.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 03.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още