IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рано е за прогнози за президентските избори в САЩ през 2024 г.

Ако една седмица е много време в политиката, то една година е цяла вечност

09:03 | 18.11.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Някои от най-успешните президенти на Америка са имали само един мандат. Сред тях се открояват Джордж Буш-старши, Джон Адамс, Джими Картър и Джон Кенеди. Разликата с Джо Байдън, който според последните социологически проучвания е на кантар да бъде преизбран следващата година, е, че те бяха наследени от президенти, които вярваха в системата. Буш-старши беше надвит от Бил Клинтън; Томас Джеферсън измести Адамс; Роналд Рейгън победи Картър; и Кенеди, който беше убит след едва 1000 дни на поста, беше последван от своя вицепрезидент Линдън Джонсън.

След Байдън, от друга страна, може да дойде Доналд Тръмп, който мнозина смятат за бедствие. Така една победа на Тръмп би направила Байдън най-важния президент с един мандат в историята – но не по начин, който той би желал, пише редакторът за САЩ на Financial Times Едуърд Люс.

Поради тази причина политическата температура на Америка през следващите 12 месеца вероятно ще подобри скорошните си рекорди. При нормални избори губещият може да се утеши от факта, че ще може да продължи борбата по други начини. При двубой между Тръмп и Байдън през 2024 г. обаче такова успокоение не е възможно. Група консерватори на Тръмп, известна като Проект 2025, изготвя планове за преследване на бивши сподвижници на Тръмп, които той сега вижда като предатели. Сред тях са Джон Кели, вторият му началник на кабинета в Белия дом, Марк Мили, бивш председател на военния съвет, Бил Бар, неговият главен прокурор, и Тай Коб, съветникът му в Белия дом.

В повечето от тези случаи техният грях беше, че отказаха да участват в опитите на Тръмп да отмени изборите през 2020 г. Проект 2025 също готви планове Тръмп да се позове на извънредно законодателство (Insurrection Act) в първия си ден на поста, което ще му позволи да изкара войски по улиците. Той също така ще преследва Байдън и семейството му. Което означава, че Байдън, който скоро ще навърши 81, ще защитава не само своето наследство; самата система на САЩ ще бъде заложена на изборите догодина. Ето защо не трябва да е изненадващо, че демократите са склонни да изпадат в крайности – от пристъпи на паника при спад на рейтинга на одобрение на Байдън до неистова еуфория при всякакви доказателства за обратното. И едното, и другото бяха на показ наскоро.

Настъпи отчаяние, след като проучване на "Ню Йорк Таймс"/"Сиена" показа, че Тръмп води пред Байдън с няколко пункта в Мичиган, Пенсилвания, Аризона, Невада и Джорджия, пет от ключовите колебаещи се щати. Настроението се обърна, когато демократите победиха на щатските избори във Вирджиния и Кентъки и с лекота спечелиха референдум, закрепващ правото на аборт в Охайо. Това идва след изборите за Конгрес през 2022 г., когато демократите на Байдън не позволиха обичайното люшване на махалото в обратна посока по средата на президентския мандат, губейки със съвсем малко от републиканците. Байдън въздъхна с облекчение: „Важни са изборите, а не социологическите проучвания."

За съжаление на Байдън обаче щатските избори носят по-малко успокоение, отколкото изглежда. Противно на общоприетото мнение, те бяха сравнително добри за социологическите агенции. Повечето познаха резултатите. По-специално, те показват високата мотивация на избирателите да защитават правото на избор на жените дори в червени щати като Охайо. Проучванията също бяха прави и при междинните избори през 2022 г., както и през 2020 г., когато Байдън победи Тръмп. Идеята, че анкетьорите грешат, сама по себе си е погрешна. Което означава, че Байдън трябва да приеме сериозно последните прогнози за 2024 г. Той може също така да се наложи да се бори и с трети кандидат, който може да раздели вота по непредвидими начини. Това, което събитията напоследък сочат, е, че избирателите се накланят повече към демократите – особено по социални въпроси като абортите – но са притеснени по-специално от възрастта на Байдън.

Байдън не може да направи нищо по въпроса. Той обаче може да черпи надежда от историята. Първо, тя показва, че проучванията една година преди изборите са почти безполезни. През 2011 г. те прогнозираха, че Обама ще загуби лесно от републиканския кандидат, но той победи Мит Ромни година по-късно. В края на 1979 г. се очакваше, че Картър ще надвие Рейгън. Той загуби тежко. Ако една седмица е много време в политиката, то една година е цяла вечност.

Следващата година вероятно ще бъде особено богата на събития. Започвайки от март, е планирано Тръмп да бъде изправен пред два криминални процеса – единият във Вашингтон за ролята му в метежа срещу Капитолия на 6 януари 2021 г.; друг във Флорида за злоупотреба със строго секретни документи. Трети съдебен процес в Джорджия за опита му да промени резултата от изборите през 2020 г. може да се проведе преди това.

Шансовете той да бъде обявен официално за престъпник преди изборния ден са големи. Възможно е дори да е в затвора. Лишаването от свобода не е пречка да се кандидатирате за президент или дори да управлявате като такъв. Но би трябвало да има въздействие върху колебаещите се избиратели.

Второ, Байдън понесе удар от подхода си към израелско-палестинската криза. Много американски мюсюлмани и по-млади гласоподаватели обещаха или да гласуват за Тръмп следващата година, или изобщо да не гласуват в знак на протест срещу подкрепата на Байдън за ответния удар на Израел срещу Газа, взел хиляди жертви, след атаката на Хамас на 7 октомври.

Тръмп обаче подстрекава Израел да действа много по-агресивно. Той също така обещава да възстанови забраната за пътуване на мюсюлмани в САЩ, която се опита неуспешно да наложи в първия си мандат.

По ирония на съдбата, кризата в Израел трябваше да демонстрира енергичността на Байдън. Само два пъти в историята президент на САЩ е влизал в чужда военна зона – и двата пъти това беше той (в Израел през октомври и в Украйна през февруари). За старец Байдън прави страхотно впечатление, че командва парада, завършва Люс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 18.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 3
wart
преди 5 месеца
Тоя изкуфял престъпник терорист мисли за 2 мандат .? О Джо престъпнико достатъчно злини извърши на тоя свят . Хиляди невинни хора бяха убити и продължава да умират всичко поскъпва с всеки изминат убиецо ти докара Светът до това положение. О Господи!- моля те -- прибери тоя *** при себе си иначе човечеството го чака много по лоши времена а може би и Третата Световна война която ще е последната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
vbqwwvdvcmw
преди 5 месеца
И двамата ще го харесате! Абсолютно нови възможности в секса, независимо от възрастта: желязна ерекция цяла нощ, няма да свършите бързо: cвиpка, анaлeн и вагинален секс колкото искате, увеличена издръжливост до 10 ПЪТИ по-дълго, ярки оргазми и за двама ви, подобрен вкус на спермата: тя ще иска да яде все повече и повече! Съветвам всички да опитат------> https://tyny.to/suex
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
mr. Yoda
преди 5 месеца
Титаника е на 2024 милиметра от Айсберга!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
Tikva007
преди 5 месеца
Странна творба - задава се тема и после с цяла планина писане се обяснява, че нищо не може да се каже по темата. Така е, когото и журналистиката я друса хиперинфлация. И дете вече може да напише, че прогнози година напред за такива избори е анекдот. Справка - уж лесните за предвиждане избори за кмет на София. В случая с изборите в САЩ, по-близо до прогноза би била алегорията, че Нетаняху ще посочи резултата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
earth1225
преди 5 месеца
До: earth1225* събота
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
earth1225
преди 5 месеца
Обичам такива статии събута сутрин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още