IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес империята на Тръмп в Ню Йорк е застрашена след съдебното решение за измами

Присъдата на нюйоркски съдия подлага на съмнение съдбата на имотите на бившия президент

12:50 | 28.09.23 г. 2
Бившият американски президент Доналд Тръмп. Снимка: Al Drago/Bloomberg
Бившият американски президент Доналд Тръмп. Снимка: Al Drago/Bloomberg

Имотната империя в Ню Йорк, която донесе богатство и известност на Доналд Тръмп, е застрашена от обхватно съдебно решение по дело за измами срещу бившия президент, който в крайна сметка може да бъде принуден да се раздели с ценни имоти, включително Trump Tower в Манхатън, пише Financial Times.

В подробно решение от вторник съдия Артър Енгорон нареди разрешителните за бизнес на свързани с Тръмп дружества в щата да бъдат отменени, след като установи, че бившият президент, най-големите му синове и компаниите му са извършвали последователни измами, като са надценили значително истинската стойност на различни сгради и голф игрища от Ню Йорк и Флорида до Абърдийн в Шотландия.

„Това е възможно най-лошото решение по гражданско дело“, коментира Ивън Готлоб, бивш щатски и федерален прокурор, който практикува в Ню Йорк. Необичайното решение означава, че ответниците „не могат да правят никакъв бизнес в Ню Йорк в обозримо бъдеще“ и може „да бъдат принудени да продадат компаниите“, допълва той.

Перспективата за спешна продажба на Trump Tower беше спомената от адвокати на бившия президент часове след решението на Енгорон. В сряда те поискаха разяснения в съда за обхвата на решението. Адвокатът на Тръмп Кристофър Кайс коментира, че „техническо четене“ на присъдата внушава, че редица дружества ще трябва да бъдат „предадени“ на съда или ще им бъде наложен запор.

По-рано той обвини Енгорон, че се опитва да „изземе контрола върху частна собственост“ чрез „възмутително решение“ и се зарече да обжалва.

Но непосредственият обхват на решението остава неясен, след като Енгорон отказа да уточни как ще бъде приложено.

Томас Франжик, бивш съдия от щата Ню Йорк, казва, че според неговата интерпретация на решението към сряда „нито едно от тези дружества не може да продължи да прави бизнес като такъв“, имайки предвид притежаваните от Тръмп компании в Ню Йорк.

Но допълва, че „като практически въпрос“ не е ясно как дружествата на Тръмп могат с готовност да се съобразят с присъдата. „Как просто така спирате да правите бизнес за един ден?“, пита съдията. В жилищни сгради като Trump Park Avenue, „на кого трябва да плащат наема си обитателите?“, пита още той.

Адал Лейтман Бейли, адвокат по недвижимите имоти в Ню Йорк, прогнозира, че правният екип на Тръмп ще получи отлагане на задействането на решението. „Нареждането, което написа съдията, просто не функционира“, допълва  той.

Съдебно дело за разрешаването на висящи въпроси по случая като дали ответниците са фалшифицирали бизнес документи или са извършили застрахователна измама, трябва да започне в понеделник и няма индикации, че нареждането на Енгорон ще влезе в сила преди издаването на окончателна присъда.

Тръмп, който в сряда беше в Мичиган в опит да спечели подкрепата на стачкуващи автомобилни служители, използва социалните мрежи, за да нарече решението „политическа схема“. Той беше особено разгневен от констатацията на Енгорон, че цената на имението му в Мар-а-Лаго дори не се доближава до сумата от 612 млн. долара, която бившият президент обявил невярно в годишни бизнес документи.

Синът му Ерик, който също е ответник по делото, заяви, че е „изгубил вяра в правната система на Ню Йорк“ и че семейството му „управлява изключителна компания, която никога не е пропускала плащане по заем, предоставяйки стотици милиони долари на банките и развивайки някои от най-известните активи в света“.

Решението на Енгорон е удар за централен стълб в популярната митология на Тръмп, а именно, че е изградил обширен портфейл с имоти с висока стойност в продължение на няколко десетилетия само благодарение на бизнес нюха си.

Макар че конкретни аспекти в съдебното решение смущават правни експерти, то използва недвусмислен и опустошителен език, който развенчава понятието за гения на бившия президент и вместо това го представя като фундаментално неискрен.

„В света на ответниците“ пише Енгорон, „апартаменти с регулиран наем струват колкото апартаменти с нерегулиран наем, терени с ограничено ползване струват колкото терени с липса на ограничения…, а квадратурата е субективно понятие“. „Това е свят на фантазии, не истински свят“, заключава той.

„Решението на съдията по много начини налага смъртна присъда на бизнеса на Тръмп в Ню Йорк“, коментира адвокатът от Ню Йорк Майкъл Бачнър.

То ще направи по-трудно за 77-годишния Тръмп, който отново е фаворит за номинацията на Републиканската партия за президент на изборите догодина, да получава банкови заеми например и може също така да задейства клаузи по съществуващи заеми, които ще ги отменят, допълва Бачнър.

Макар че само решението ще струва на Доналд Тръмп „много пари“, то може също така да навреди на защитата на бившия президент по четирите други наказателни дела срещу него, отбелязва Готлоб.

Ако Тръмп трябва да се яви в съдебната зала по някои от тези дела, при които е обвинен в опит да подмени резултата от изборите през 2020 г. и в незаконно задържане на класифицирани документи наред с други обвинения, „това съдебно решение ще се отрази на надеждността на твърденията му“, отбелязва Готлоб и допълва, че прокурорите може да се позоват на него в пледоариите си. „Това е още едно нещо, което може да бъде използвано, за да се докаже, че той е лъжец“, изтъква Готлоб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 28.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 3
khao
преди 7 месеца
класически пример на малоооумник получил голямо наслество.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още