IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп е извършил измама, като е раздул цените на свои имоти, реши съдия в Ню Йорк

Бившият президент отрича да е извършвал нередности и определи делото срещу него като лов на вещици

10:07 | 27.09.23 г. 3
Бившият американски президент Доналд Тръмп. Снимка: Al Drago/Bloomberg
Бившият американски президент Доналд Тръмп. Снимка: Al Drago/Bloomberg

Съдия в Ню Йорк реши, че Доналд Тръмп и семейният му бизнес са извършили измама, като са раздули цените на свои недвижими имоти и други активи. Решението е голям удар за бившия американски президент и значително ще ограничи възможността му да прави бизнес в щата, предава Ройтерс.

Решението на съдия Артър Енгорон от Нюйоркския щатски съд в Манхатън ще улесни главния прокурор на щата Летисия Джеймс да установи вредите на планиран за 2 октомври съдебен процес.

Енгорон нареди отмяна на разрешенията, които позволяваха на част от компаниите на Тръмп, включително Trump Organization, да развиват дейност в Ню Йорк и нареди назначаването на синдик, който да ръководи разформироването на компаниите.

Съдията съобщи, че Тръмп, големите му синове Доналд-младши и Ерик, Trump Organization и други ответници са си измисляли оценки и са раздули нетното богатство на бившия президент, за да обслужат бизнес нуждите си.

„Това е свят на фантазии, не е реалният свят“, пише Енгорон.Съдията санкционира също адвокатите на ответниците заради „нелепи“ правни аргументи, с които са подпомогнали „необузданото“ поведение на клиентите си.

Тръмп и останалите ответници твърдят, че никога не са извършвали измама и че оспорваните сделки са били рентабилни. Те планират да обжалват решението на Енгорон.

„Днешното възмутително решение няма никаква връзка с фактите и управляващия закон. Президентът Тръмп и семейството му ще потърсят всички налични средства за обжалване, за да поправят тази съдебна грешка“, каза Кристофър Кайз, адвокат на Тръмп, в комюнике.

Тръмп се стреми към номинацията на Републиканската партия за президентските избори през 2024 г. и има голяма преднина в надпреварата въпреки наказателните обвинения срещу него по множество дела.

В публикация в платформата си Truth Social той нарече обвиненията, че е извършил измама „смехотворни и неверни“ и нападна Енгорон, като го нарече „побъркан“ съдия, обслужващ интересите на прокурор Джеймс, която е от Демократическата партия.

„Това е политическа съдебна война и лов на вещици на Демократическата партия на невиждано до момента ниво. Ако могат да го причинят на мен, могат да го причинят и на вас!“, допълни бившият президент.

Тръмп многократно е твърдял, без да привежда доказателства, че обвиненията срещу него са „лов на вещици“.

Джеймс заведе дело срещу Тръмп през септември 2022 г. с обвинение, че той, трите му големи деца и Trump Organization са лъгали в продължение на десет години за стойността на активите и нетното му богатство, за да измамят банки и застрахователни компании с цел да им предоставят по-добри условия.

Енгорон заяви, че Джеймс е предоставила „убедителни доказателства“, че Тръмп е надценил нетното си богатство с между 812 млн. и 2,2 млрд. долара.

Сред надценените активи на Тръмп са имотът му в Мар-а-Лаго, мезонетът му в Trump Tower в Манхатън и редица офис сгради и голф игрища.

Особен е случаят с мезонета на Тръмп, за който той твърдял, че е с площ от 2787 кв. метра, близо три пъти повече от действителните му размери. Това е довело до надценяването му с цели 207 млн. долара.

Според съдията Тръмп значително е надценил и имота си в Мар-а-Лаго, като е заявил, че той струва 612,1 млн. долара, въпреки че оценител е заявил, че пазарната му стойност е не повече от 27,6 млн. долара.

Тръмп е изправен и пред още няколко съдебни процеса. Той не се признава за виновен по четири обвинения за опит да подмени поражението си на изборите през 2020 г. от демократа Джо Байдън, за съхраняване на класифицирани документи и за прикриване, че е плащал на порнозвезда за мълчанието ѝ.

Тръмп трябва да се яви и на гражданско дело през януари заради обезщетение, което дължи за обида на писателката Е. Джийн Керъл, която твърди, че той я е изнасилил. Тръмп отрича да е извършвал нередности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 27.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 5
zelka007
преди 7 месеца
До: мрънмрън ... спомни си преференциалните лихви на депозитите в КТБ , има ги и в други банки , не само в КТБ е така ... всичките ни политици имат кредити , виж данъчните им декларации , аз съм убеден , че условията по тях не са баш като твоите и моите ... :))) ... но там този посегна на държавността , редът и закона ... това нема да му го простят !! в случая Байдън нема нищо общо ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
zelka007
преди 7 месеца
До: мрънмрън ... тази премия в цената се нарича престиж ... в неговият случай е силно надценена и съчетано с измамата в квадратурата ... логично води до дела като текущото ... след такова решение на съда , могат да го съдят всякакви съдружници и изпълнители на услуги , заемодатели и застрахователи , зависещи от оценката на имуществото ... големи бели може да си докара ... !! ... и в УСАто , както и у нас , трудно се отказват услуги на висши политици , затова са му отпускали кредити ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
мрънмрън
преди 7 месеца
Не знам само кой е повярвал, че по-малко от 6000кв.м имот, може да струва 620млн$. за 30 секунди в гугъл, може да се види, че около 2000кв.м, на същия булевард струват 1.2м$ (застроени). Чудно колко банки, които са дали кредити, без да проверят цените като хората или са му се доверили, са се изпотили в момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още