IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп пледира невинен по съдебното дело за изборите в щата Джорджия

Адвокатите му поискаха също той да бъде съден отделно от някои от останалите ответници по делото му

22:00 | 31.08.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Бившият американски президент Доналд Тръмп пледира невинен в четвъртък по съдебно дело за опитите му през 2020 г. да подмени поражението си на изборите и поиска да бъде съден отделно от някои от останалите 18 ответници по делото му, предава Ройтерс.

Окръжният прокурор на окръг Фултън повдигна на Тръмп 13 обвинения в престъпления, включително рекет, оказване на натиск върху щатски служители за подмяна на загубата му на изборите през 2020 г. в щата и за предполагаемо създаване на фалшив списък с електори, за да подкопае утвърждаването от Конгреса на победата на демократа Джо Байдън на президентските избори.

„Както е видно от подписа ми по-долу, с настоящото се отказвам от официално повдигане на обвинение и пледирам НЕВИНЕН по обвинителния акт по това дело“, заяви Тръмп в подадения документ в съда на окръг Фултън.

Това означава, че Тръмп, който е фаворит за номинация на Републиканската партия за изборите през 2024 г., няма да се яви лично в съда следващата седмица на изслушването за повдигане на обвинания.

Адвокатите на Тръмп поискаха също съдията да отдели делото му от тези на някои от останалите ответници, които поискаха бърз съдебен процес по случая. Това ще определи друг график за делото срещу Тръмп от този на Кенет Чезебро, адвокат на Тръмп за предизборната му кампания от 2020 г., чийто съдебен процес трябва да започне в началото на октомври.

Адвокатите на бившия президент твърдят, че не са имали достатъчно време, за да се подготвят за определената през октомври дата за Чезебро.

Прокурорите от окръг Фултън искат процесът да започне през октомври. Някои от останалите ответници по делото на Тръмп в Джорджия, включително Сидни Пауъл, Тревиан Кути и Рей Смит, също се отказаха от официално повдигане на обвинение и пледираха невинни.

Обвинителният акт от 98 страници в Джорджия, заведен в средата на август, включва общо 41 наказателни обвинения срещу Тръмп и останалите 18 ответници.

Делото в Джорджия е четвъртото обвинение срещу Тръмп. Той е изправен пред съдебен процес в Ню Йорк през март заради това, че е платил за мълчанието на порнозвезда, и федерален съдебен процес през май във Флорида заради предполагаемо неправомерно боравене с федерални класифицирани документи.

Друго обвинение във федерален съд във Вашингтон е свързано с незаконен стремеж на Тръмп да подмени поражението си на изборите през 2020 г. Той трябва да се изправи пред съда по това дело през март 2024 г., само ден преди републиканците да гласуват в над десет щата, за да решат дали да му дадат шанс да се върне в Белия дом.

Тръмп пледира невинен по всички наказателни дела и може да прекара следващата година в съда, дори докато води кампания за завръщане на президентския пост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 31.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още