IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само 14% от американците смятат, че са забогатели при Байдън

Допитване показва затрудненията на американския президент да преодолее последиците от инфлацията върху очакванията на избирателите за икономиката

08:34 | 13.11.23 г.
Американският президент Джо Байдън. Снимка: Rachel Wisniewski/Bloomberg
Американският президент Джо Байдън. Снимка: Rachel Wisniewski/Bloomberg

Само 14% от американските избиратели смятат, че са в по-добро финансово положение сега, отколкото при встъпването в длъжност на Джо Байдън - пореден признак, че оставеното от президента наследство в икономическата област може да подкопае перспективите му за преизбиране, пише Financial Times.

Допитването е установило, че според почти 70% от избирателите икономическите политики на Байдън или са навредили на американската икономика, или не са оказали никакво въздействие. 33 на сто са на мнение, че политиките на американския президент са „навредили много на икономиката“. Само 26 на сто смятат, че политиките му са помогнали.

Новото месечно допитване, проведено за Financial Times и Ross School of Business на Мичиганския университет, цели да проследи как икономическите нагласи засягат надпреварата за Белия дом. През 1980 г. републиканецът Роналд Рейгън попита избирателите дали са по-богати, отколкото преди четири години, откривайки пътя си към убедителна победа над дотогавашния президент от Демократическата партия Джими Картър.

Сходно допитване, проведено за FT преди четири години, показа, че според повечето американци те не са подобрили финансовото си положение при тогавашния президент Доналд Тръмп, но песимизмът им беше далеч по-слабо изразен. През ноември 2019 г. само 35 на сто от избирателите смятаха, че са се замогнали при Тръмп, а 31% твърдяха, че финансовото им положение се е влошило.

Резултатите от новото допитване показаха, че инфлацията продължава да помрачава предизборните усилия на Байдън да убеди избирателите в ползата от т. нар. „Байдъномика“ – стратегията на президента да вдъхне нов живот на индустриалния сектор и да сложи край на стагнацията в заплащането на хората от средната класа.

На въпрос за източника на най-големите им финансови проблеми 82% от анкетираните са посочили ръстовете на цените. Три четвърти от участниците са заявили, че растящите цени са създали най-голямата заплаха за американската икономика през идните шест месеца.

„Всяка група – демократи, републиканци и независими, посочват растящите цени като най-голямата до момента икономическа заплаха… и най-големия източник на финансови проблеми“, коментира Ерик Гордън, преподавател в Ross School. „Това е лоша новина за Байдън, още повече като се има предвид колко малко може да направи той, за да промени възприятията за цените преди изборите“, допълва Гордън.

Растящите цени са постоянен проблем в тригодишното управление на Байдън и макар че инфлацията се забави спрямо годишния ѝ връх от 9,1% през миналата година, новите официални данни показаха, че индексът на потребителските цени е нараснал с 3,7% през септември спрямо същия период на миналата година, много над целта на Федералния резерв за 2%.

В отговор на инфлационния натиск 65 на сто от избирателите са заявили, че са намалили разходите си за неосновни нужди като ваканции или хранене навън, а 52 на сто са посочили, че са съкратили разходите си за храна или други стоки от ежедневна необходимост.

Отрицателните нагласи към икономическите постижения на Белия дом са факт въпреки рекордния ръст на работните места и почти тригодишното разширяване на икономиката при Байдън. Политическите съюзници на президента смятат, че избирателите все още може да бъдат спечелени с разгарянето на предизборната кампания и по-внимателното вглеждане от американците в постиженията му.

Над половината от участниците в допитването, или 52%, са заявили, че знаят „малко“ или „нищо“ за това какво прави президентът за подобряване на икономиката.

Допитването за FT-Michigan Ross е публикувано след поредица от други национални допитвания, които показаха, че Байдън ще загуби от Тръмп, ако двамата се изправят един срещу друг на президентските избори.

Това накара някои демократи да се усъмнят дали Байдън трябва да е номинацията им за президент, въпреки че партията получи тласък от частичните избори миналата седмица с победи във важни надпревари като в Кентъки, Вирджиния и Охайо.

Допитването за FT-Michigan Ross е установило, че 40% от регистрираните избиратели са заявили, че одобряват представянето на Байдън, а 59% не го одобряват. Още по-малък дял, 36 на сто, одобряват управлението му на икономиката, докато 61% не го одобряват.

Допитването е проведено онлайн от Global Strategy Group и North Star Opinion Research между 2 и 7 ноември сред 1004 регистрирани избиратели в цялата страна и е със статистическа грешка от плюс-минус 3,1 процентни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 13.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още