IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синът на Джо Байдън може да бъде изправен пред съда

Прокурорът, който разследва Хънтър Байдън, получи допълнителни правомощия

21:29 | 11.08.23 г.
Хънтър Байдън. Снимка: Al Drago/Bloomberg
Хънтър Байдън. Снимка: Al Drago/Bloomberg

Синът на президента на САЩ Джо Байдън – Хънтър, може да бъде изправен пред съда по наказателни обвинения, след като преговорите за потенциално споразумение за признаване на вината му стигнаха до задънена улица, заяви в петък новоназначеният специален прокурор на САЩ по делото Дейвид Уайс.

Малко по-рано главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд издигна Уайс - федералния прокурор, който се занимава със случая на Хънтър Байдън, до статут на специален адвокат. Това му дава допълнителни правомощия да продължи разследването си, предава Ройтерс.

Републиканците в Конгреса заплашиха с президента Байдън с импийчмънт заради недоказани твърдения, че той се е облагодетелствал от бизнес начинанията на сина си.

Уайс повдигна обвинения срещу Хънтър Байдън заради укриване на данъци и незаконно притежание на оръжие през юни. Федерален съдия отхвърли предложеното споразумение за признаване на вината на сина на американския президент.

В съдебна документация Уайс посочва, че двете страни са в задънена улица и вероятно ще последва процес.

Дейвид Уайс първоначално беше назначен за прокурор на щата Делауеър от президента републиканец Доналд Тръмп. Той започна да разследва Хънтър Байдън през 2019 г.

Уайс остана на поста си и след встъпването в длъжност на Джо Байдън. Назначаването му като специален прокурор му дава повече независимост, отколкото обикновено получават федералните прокурори.

Не е ясно дали назначението е в отговор на политически натиск от страна на републиканците, или сигнализира за по-широко разследване на бизнес сделките на Хънтър Байдън, което може да доведе до нови наказателни обвинения.

Уайс ще изготви доклад, когато работата му приключи, пояснява Гарланд. Министерството на правосъдието на САЩ ще направи възможно най-голяма част от него публично достояние, допълва той.

Републиканците обвиняват Джо Байдън, че печели от бизнес начинанията на сина си в Украйна и Китай. Председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти каза през юли, че Камарата може да започне процедура за импийчмънт през есента.

Белият дом отхвърля тези обвинения като „безумни теории на конспирацията“ и допълва, че Байдън не участва в бизнес делата на сина си. Продължаващото години разследване, проведено от Уайс, не е открило никакви доказателства, че Хънтър е използвал политическата власт на баща си за лична изгода.

53-годишният Хънтър Байдън е работил като лобист, адвокат, консултант и инвестиционен банкер. Уайс го обвини в неплащане на данъци през 2017 и 2018 г. и незаконно притежаване на огнестрелно оръжие по време, когато е бил пристрастен към наркотици.

През юли федерален съдия отхвърли сделка, която би позволила на Байдън да се признае за виновен по данъчни обвинения и да избегне обвинението за притежание на оръжие.

Друг специален прокурор, Робърт Хър, проучва дали Джо Байдън е боравил неправилно със секретни документи, след като напусна поста си като вицепрезидент през 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 11.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още