IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синът на Джо Байдън се призна за виновен по три обвинения

Срещу Хънтър Байдън са повдигнати две обвинения за данъчни престъпления и за притежаване на оръжие

22:30 | 20.06.23 г.
Хънтър Байдън. Снимка: Bloomberg LP
Хънтър Байдън. Снимка: Bloomberg LP

Синът на американския президент Джо Байдън, Хънтър Байдън, е приел да се признае за виновен по две обвинения за данъчни престъпления като част от споразумение, което също така ще му позволи да избегне наказателно преследване по обвинение за притежаване на оръжие, показва съдебен документ, цитиран от Ройтерс.

Федералните обвинения срещу Хънтър Байдън са резултат от разследване на прокурор Дейвид Уейс в родния щат на президента от Демократическата партия Делауър. Той беше назначен от предишния президент от Републиканската партия Доналд Тръмп.

От години 53-годишният Хънтър Байдън е във фокуса на безспирни нападки от Тръмп и съюзниците му републиканци, които го обвиняват в нередности, свързани с Украйна и Китай наред с други проблеми. Синът на президента е работил като лобист, адвокат, инвестиционен банкер и художник и е разказвал публично за битките си със злоупотребата със забранени субстанции.

Според съдебни документи Хънтър Байдън е получил облагаеми с данъци доходи от над 1,5 млн. долара през 2017 и 2018 г., но не е платил данък върху доходите през тези години, въпреки че е дължал над 100 хил. долара.

Адвокатът му Кристофър Кларк заяви, че правителството ще заведе иск за притежаване на огнестрелно оръжие срещу клиента му, който ще бъде обект на извънсъдебно споразумение. В някои случаи то се използва, за да могат ответниците да избегнат затвор или обвинение по наказателно дело.

„Доколкото разбирам, петгодишното разследване срещу Хънтър е разрешено. Хънтър вярва, че е важно да поеме отговорност за грешките, които е допуснал в период на объркване и пристрастяване в живота си. Той очаква с нетърпение да продължи своето възстановяване и движение напред“, заяви Кларк.

През декември 2020 г. Хънтър Байдън съобщи, че Уейс и екипът му разследват данъчните му дела. Той отрече да е извършвал нередности.

В мемоари от 2021 г. той разказа как се е борил с проблеми с вредни субстанции през живота си, включително употреба на кокаин и алкохолизъм. Той беше освободен от Военноморския флот през 2014 г., след като дал положителна проба за кокаин, съобщиха навремето запознати източници.

Президентът Байдън отдавна изразява подкрепа и гордост със сина си за преодоляването на зависимостта му.

„Президентът и Първата дама обичат сина си и го подкрепят, докато той продължава да възстановява живота си. Нямаме друг коментар“, заяви говорителят Иън Самс в комюнике.

Първоначално Уейс разследваше възможни нарушения на данъчни закони и закони срещу прането на пари в чуждестранни бизнес сделки, главно в Китай, разкриха запознати източници. Разследването, оглавено от Уейс, започна в началото на 2018 г.

Президентът Байдън има две живи деца – Хънтър Байдън и дъщеря Ашли Байдън. Синът му Бо Байдън почина през 2015 г. от рак, а дъщеря му Наоми Байдън е загинала като малка в автомобилна катастрофа, която е отнела живота и на първата съпруга на Джо Байдън.

Хънтър Байдън е първото дете на действащ президент, срещу което е повдигнато обвинение, казва Арън Крауфорд, специализиран в история на президентите, от университета в Тенеси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 20.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още