IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иванка Тръмп ще трябва да свидетелства в процеса срещу баща ѝ

Съдия от Ню Йорк е потвърдил призовка за Иванка Тръмп, но ѝ е дал срок до 1 ноември да обжалва

21:30 | 27.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Иванка Тръмп. Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg
Иванка Тръмп. Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg

Нюйоркският съдия, който води процеса срещу Доналд Тръмп за гражданска измама, нареди дъщеря му Иванка да свидетелства по делото.

41-годишната Иванка Тръмп първоначално беше посочена в делото срещу баща ѝ и двамата му най-големи сина, заведено от главния прокурор на Ню Йорк, но в крайна сметка беше оттеглена като обвиняема, предаде АФП.

Тръмп и синовете му Дон младши и Ерик са обвинени в надуване на стойността на недвижимите имоти на фамилната компания в продължение на години, за да получат по-изгодни банкови заеми и застрахователни условия.

Съдия Артър Енгорон отхвърли опита на адвокатите на Тръмп да отменят призовка, издадена на Иванка Тръмп от главния прокурор Летиша Джеймс, но ѝ даде срок до 1 ноември да обжалва решението.

Иванка Тръмп е била старши съветник на баща си, фаворит за номинацията на републиканците за президент през 2024 г., докато той беше в Белия дом, но не се показва публично, откакто напусна поста.

Тя се отказа ролите си в семейната компания през януари 2017 г., когато баща ѝ стана президент. Иванка Тръмп и съпругът ѝ Джаред Къшнър заеха постове в неговата администрация.

Преди това Иванка Тръмп е била изпълнителен вицепрезидент в Trump Organization - в тесен контакт с един от най-големите кредитори на групата, Deutsche Bank, според офиса на главния прокурор.

77-годишният Тръмп и синовете му също се очаква да свидетелстват в даден момент по време на процеса, който се провежда в Манхатън.

Бившият президент едва ли ще влезе в затвора, но главният прокурор на Ню Йорк иска глоба в размер на 250 млн. долара и отстраняване на Тръмп и синовете му от управлението на семейната империя за недвижими имоти.

Тръмп многократно е заклеймявал процеса като лов на вещици от демократите, който цели да провали кандидатурата му за Белия дом през 2024 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 27.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още