IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп се е облагодетелствал с над 1 млрд. долара чрез лъжи за стойността на активите си

Делото срещу бившия президент в съд в Ню Йорк ще се гледа до началото на декември и може да нанесе тежък удар на имотната му империя

19:21 | 02.10.23 г. 4
Бившият американски президент Доналд Тръмп. Снимка: Bloomberg LP
Бившият американски президент Доналд Тръмп. Снимка: Bloomberg LP

Доналд Тръмп е спечелил над 1 млрд. долара, като е лъгал банки и застрахователни компании за стойността на активите си, заявиха адвокати от службата на главния прокурор на щата Ню Йорк пред съдия в понеделник по гражданско дело за измами, което може да нанесе голям удар на имотната империя на бившия президент, предава Ройтерс.

Кевин Уолъс, адвокат в службата на главния прокурор на щата Летисия Джеймс, заяви в началната си пледоария в съдебната зала в центъра на Манхатън, че Тръмп е информирал за финансите си банки и застрахователи „със съществени неточности“ в продължение на десет години.

Според Уолъс Тръмп е направил това, за да получи по-добри условия по заемите и да намали застрахователните премии, генерирайки по незаконен начин финансови облаги за над 1 млрд. долара.

„Това не е просто бизнес и не така се отнасят една с друга опитните страни. Това не са престъпления без жертви“, коментира Уолъс.

Адвокатът на Тръмп Кристофър Кайс контрира в началната си пледоария, че финансирането за Тръмп и Trump Organization е напълно законно.

„Това е един от най-успешните брандове в света и той е натрупал състояние благодарение на добрите си инвестиции в имоти“, заяви Кайс. „Не е имало намерение за измама, незаконни действия, спиране на плащанията, нарушения, разчитане на банки, несправедливи печалби и жертви“, допълни той.

Тръмп, който е фаворит за номинация на Републиканската партия за изборите през 2024 г., е обвинен от Джеймс, че е раздувал цените на активите си и собственото си нетно богатство от 2011 до 2021 г.

Джеймс иска глоби за най-малко 250 млн. долара, постоянна забрана Тръмп и синовете му Доналд-младши и Ерик да управляват компании в Ню Йорк и петгодишна забрана за сделки с бизнес имоти срещу Тръмп и Trump Organization.

Преди да влезе в съдебната зала Тръмп нарече делото „продължение на най-големия лов на вещици на всички времена“.

„Имаме страхотна компания. Изградих страхотна компания, тя е невероятна. Тя се сдоби с някои от най-добрите недвижими имоти в света. И сега трябва да се явя пред съдия мошеник“, допълни бившият президент.

Тръмп беше облечен с тъмносин костюм, по-светлосиня вратовръзка и американското знаме, забодено на ревера му. Той отново нарече Джеймс, която е чернокожа, „расистка“ и заяви, че демократката иска вендета срещу него.

Джеймс заяви, че службата ѝ е готова да докаже обвиненията си.„Законът е едновременно силен и крехък. Независимо колко пари си мислите, че имате, никой не е над закона“, заяви тя преди влизането си в съдебната зала.

Съдебният процес срещу Тръмп е наблюдаван от съдия Артър Енгорон, който ще изслуша доказателствата без съдебно жури.

Повечето се отнасят до наказания, които Тръмп, големите му синове и десет от компаниите му трябва да понесат, след като Енгорон установи миналата седмица, че те са виновни за измама.

В решението си от 26 септември Енгорон заяви, че при изчисляването на стойността на апартамента му в Trump Tower бившият президент е надвишил три пъти действителния размер на имота.

Енгорон отмени разрешения за правене на бизнес за компании, контролиращи стълбове в империята на Тръмп, и заяви, че ще назначи синдици, за да наблюдават разформироването им.

Решението обхваща някои от най-скъпите имоти на Тръмп като Trump Tower, имението му Мар-а-Лаго в щата Флорида, семейното му имение в Уестчестър, щата Ню Йорк, и редица офис сгради и голф-клубове.

Загубата на тези скъпи активи би била голям удар за финансите на Тръмп. Джеймс обвинява бившия президент, че е завишил значително стойността на активите си и собственото си нетно състояние с 2,2 млрд. долара.

Очаква се делото да се гледа до началото на декември. Макар че над 150 души може да дадат свидетелски показания, очакванията са голяма част от процеса да се превърне в битка на експерти, изразяващи мнения за финансови документи.

Тръмп има и други правни неприятности, но макар да изцеждат финансите му, те не са подкопали голямата му преднина пред конкурентите за номинацията на Републиканската партия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 02.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 2
andy
преди 6 месеца
До: andy Всъщност причината защо Бай Гън е толкова за войната в Укристан е, че там имат много далаверки, които се объркаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
andy
преди 6 месеца
А Бай Гън & син колко са се облагодетелствали от далаверките си? Ще кажете ли?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
0pk
преди 6 месеца
Опасен прецедент, те цялата им икономика се крепи на лъжи за стойността на активите. Накрая всичките ли ще влезнат в пандела? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 6
cyclop
преди 6 месеца
На Тръмпи за милиард - вой и хленч, а на Санбакман Фрид за 40 милиарда - тишина, понеже там достатъчно отидоха в правилните джобове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още