IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ ще бъдат съвсем различна държава за съюзниците си при втори мандат на Тръмп

Той би имал напълно различна концепция за ролята на Америка в света и естеството на нейната демокрация у дома

08:58 | 02.09.23 г. 8
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

От двете стряскащи картини, които обиколиха света наскоро, само една трябва да накара Обединеното кралство и неговите съюзници да преосмислят външната си политика. И това не са кадрите с горящите останки от самолета на Евгений Пригожин край Москва. Драматичната смърт на лидера на наемническата група Вагнер, широко прогнозирана след опита му за бунт срещу Владимир Путин през юни, не ни каза нищо ново. Тази предполагаема демонстрация на театрална бруталност само засилва решимостта на Украйна в битката срещу Путин.

Снимката за полицейско досие на Доналд Тръмп заслужава повече внимание, пише за Financial Times Бронуен Мадъкс, директор на британския институт за международни отношения Chatham House. Внимателно подготвена (той предпочете да гледа кръвнишки, вместо да се усмихва под сресания си перчем) и незабавно разпространена от екипа му като символ на неговото „мъченичество“, тя само повиши рейтинга му в социологическите проучвания. Изображението ще доминира в президентската кампания през следващата година (в която той води убедително за републиканската номинация). Датата 4 март 2024 г. бе определена като начална за неговия федерален наказателен процес по обвинения в изборна намеса, един ден преди „Супер вторника“, когато републиканските гласоподаватели в повече от дузина щати ще се отправят към урните, за да номинират своя кандидат.

Британската външна политика, подобно на тази в голяма част от Европа и много демокрации извън нея, се основава на презумпцията, че САЩ в известен смисъл винаги си остават същите. Техните президенти, политики и войни идват и си отиват, но Америка поддържа принципа на международните институции дори ако критикува някои от тях или ги финансира спорадично. Тя, преди всичко, продължава да отговаря за лъвския дял от финансирането на НАТО.

Тези допускания ще бъдат объркани, ако Доналд Тръмп бъде избран отново. Неговите критици казват, че той със сигурност няма да спечели повече подкрепа, отколкото през 2016 г., но препъванията на президента Джо Байдън, буквални и преносни, и непопулярността на Камала Харис като вицепрезидент направиха вота за демократите уязвим.

Пролетното изявление на Обединеното кралство относно външната му политика – тромаво наречено обновяване на интегрирания преглед – обсъжда потенциални промени в политиката, които може да последват американските избори, но не излага последиците от втори мандат на Тръмп. Политиките му биха били достатъчно разрушителни, но много от тях се споделят и от други кандидати за президент. Що се отнася до Украйна, Тръмп говори за „прекратяване на войната, за да се спрат убийствата“, а Рон Десантис, най-големият му републикански съперник, е скептичен относно продължаващата подкрепа на САЩ. Америка е доставила повече военно оборудване на Украйна от цяла Европа; Киев ще има затруднения да удържи без Вашингтон.

По въпроса с Китай е трудно да се разбере как вихреността на Тръмп, докато беше на поста (той наложи сурови мита върху китайския внос), би реагирала на нарастващо напрежение в Тайван. Но това важи и за други; единственият инстинкт, който републиканците и демократите изглежда споделят, е антагонизмът към Пекин.

Позицията на бившия президент относно изкуствения интелект (AI) е по-трудна за разгадаване. Глобалната AI среща на британския премиер Риши Сунак в началото на ноември има за цел да покаже лидерството на Обединеното кралство в управлението на технологията. Това обаче зависи от сътрудничеството от страна на САЩ, където се намират много от технологичните гиганти. Трудно е да се забележи подкрепа за корпоративното регулиране от първия мандат на Тръмп (или от яростта му срещу съдебните дела срещу негови компании).

Но това са просто неудобни политики - Обединеното кралство също не намира настоящата си администрация за благоразположена на този фронт. Байдън пък нареди прибързаното изтегляне от Афганистан, което заличи 20-годишните британски усилия в тази страна. Американският закон за намаляване на инфлацията (IRA), субсидия от стотици милиарди долари за зелени технологии, бе изготвен с безгрижно пренебрежение към начина, по който ще изсмуче инвестиции и производство от съюзниците на САЩ.

Тръмп отново в Белия дом би създал проблеми от различен мащаб. Във втория си мандат той ще бъде президент, който е отрекъл резултатите от избори и не е признал законния процес да бъде подведен под отговорност за това. Той би имал напълно различна концепция за ролята на Америка в света и естеството на нейната демокрация у дома, за върховенството на закона у дома и в чужбина. Както и избирателите на САЩ, които гласуват за него.

При такова развитие САЩ ще станат съвсем различна държава за своите съюзници. Последствията за глобалните институции, за международните право и ред, за предвидимостта на една световна суперсила са очевидни. Това, че те почти не се обсъждат в публичната външна политика, може би се дължи на загриженост от застрашаване на настоящите отношения. Но перспективата САЩ да бъдат ръководени от президент, който отрича принципите на американската демокрация, е достатъчно възможна, за да бъде това добро извинение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 02.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 14
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
До: wartХаха, сериозно? Пригожин, Немцов, Политковская и тн и тн явно ЦРУ ги е убило?! Това копейниците наистина сте пълни празноглавци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
wart
преди 8 месеца
Никак не бих се учудил ако го убият това ще работа на най голямата Легална Престъпна Организация наречена ЦРУ. Под предлог ,че Застрашава Националната безопасност на Америка това е стилът на Англосаксонците. Да убиват когото си искат където си искат няма значение нито мястото нито националноста му и винаги убийствата остават неразкрити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 26
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
А по темата, Тръмп няма да е следващ президент. Само реднеците го подкрепят, дори умните хора от Републиканците нв го припознават. ДеСантис май нама шанс във номинацията. Дано демократите изкарат някой читав кандидат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 24
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
До: Tikva007 Митьо, лъзър тлъст, на твое място мих се тревожил за потресаващия ти вид, а не за демократите. https://***.108su.net/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8/%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%8A%D1%80-%D0%BD%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%B2/19
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 14
khao
преди 8 месеца
До: Tikva007 ти да видиш... вече вярваш на Западните медии, класическии тъъъпак!! :))) иначе поредната яко малоууумма сттаия на пешката....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 12
andy
преди 8 месеца
ФАЩисаните готвят нова пландемия и нови локдауни! Съобщиха го укристански канали посветени в заговорите на ФАЩ. Така, че - гответе се!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 18
Tikva007
преди 8 месеца
Демократическата партия на САЩ се тресе от шубе пред кандидатурата на един кллоун като Тръмп, защото срещу него изправи негодни да победят дори него издухляци, та се наложи втория път да изнасят на цял свят показно колко нагло могат да се фалшифицират избори в най-голямата демокрация на планетата! И сега разчитат не на авторитета и качествата на своите кандидати, а на унищожаване по всякакъв възможен начин на опонента. Да се замислят, защо толкова американци предпочитат бооклукк като Тръмп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 14
Tikva007
преди 8 месеца
На мекия зуй коссмите му пречат! Това ли е най-доброто, което славната ДП - партията на Рузвелт, Труман, Кенеди, Картър и дори Клинтън с пурата, може да предложи на американците за лице на нацията? Един ашлак с единствената екстра, че е чернокож, една напиккана, полужива злобарка и един бивш умен, но в редки моменти на съзнание полу-труп. А, и вицето му - илюстрация за базов интелект от ерата на кроманьонския човек. ДП се превърна в содомитска секта и резултатът е очакван.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още