IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствената активност в Китай се свива за втори пореден месец

Активността извън производството е ударила ново дъно за годината

10:55 | 30.11.23 г. 3
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Производствената активност в Китай се е свила за втори пореден месец през ноември, а активността извън производството е ударила ново дъно за годината. Това сигнализира, че втората по големина икономика в света все още не е преодоляла проблемите си и може да изиска повече силна политическа подкрепа, съобщава CNBC.

Официалният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) в производството неочаквано е спаднал леко до 49,4 пункта през ноември от 49,5 пункта през октомври, сочат данни на Националното статистическо бюро от четвъртък. Това е малко под медианната прогноза 49,7 пункта в анкета на Ройтерс. Официалният производствен PMI бе под прогнозата и през предишния месец.

Официалният PMI индекс извън производството е спаднал до 50,2 пункта през ноември спрямо 50,6 пункта през октомври, се казва още в публикацията на статистиката. Това са най-слабите данни от декември 2022 г.

Данни за PMI над 50 пункта показват разширяване на активността, а под тази граница – свиване.

„Резултатите от проучването показват, че над 60% от производствените компании съобщават за недостатъчно пазарно търсене. Недостатъчното пазарно търсене все още е основната трудност, засягаща текущото възстановяване и развитие на производствената индустрия“, каза в отделно изявление Джао Цинхъ, старши статистик в Центъра за проучване на сектора на услугите към Националното статистическо бюро.

Макар че три от петте PMI подиндекса в производството се понижават през ноември на месечна база, все пак има някои окуражаващи положителни сигнали. Високите технологии и производството на оборудване записват разширяване.

Статистическото бюро съобщи още, че бизнес доверието се подобрява, като индексът на очакванията за продукцията и оперативните дейности в производството е на ниво от 55,8 пункта, въпреки че подиндексите за нови поръчки и производство бележат лек спад.

В непроизводствените сектори слабостта в индустриите на услугите надделява над силата в строителството. Индексът на бизнес активността при индустрии като недвижими имоти, лизинг и бизнес услуги остана под 50 пункта, сочейки по-нататъшно свиване.

Въпреки че икономическият растеж на Китай през третото тримесечие беше по-силен от очакваното, икономическите данни напоследък са неравномерни и неравномерни, сочейки крехкостта на огромната икономика, докато Пекин планира намаляване на задлъжнялостта на някога раздутия сектор на недвижимите имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 30.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 5 месеца
До: Гошогошев ... и какво за СИГНА ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
Гошогошев
преди 5 месеца
Вие кажете за СИГНА, не се обяснявайте за Китай Това което става по Европа интересува България, а не по Азия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
evlogi
преди 5 месеца
Тия имаха шанс да постигнат чудеса. Ето това е проблемът на този тип държави- при просветен автократ могат да постигнат много, но рано или късно начело се изтупва някой заслужил другар и почва да се стреми към зората на комунизма и айде, отича се ситуацията..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още