IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефлационните сили потискат печалбите на китайските индустриални компании

Печалбите на фирмите в индустриалния сектор са се увеличили с 2,7% на годишна база през октомври

13:56 | 27.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Печалбите на китайските индустриални компании са нараснали с много по-бавни темпове през октомври в сравнение с предходния месец, тъй като дефлационният натиск в страната остава, показвайки, че икономическото възстановяване в края на 2023 г. остава слабо, пише Bloomberg.

Печалбите на индустриалните фирми са се увеличили с 2,7% спрямо предходната година, сочат данни, публикувани от Националното статистическо бюро в понеделник. Темпът им се е забавил значително, след като през септември отчетоха ръст от 11,9%, а през август се увеличиха още по-сериозно – със 17,2%.

Ръстът на печалбите на китайските индустриални фирми се забавя рязко през октомври. Графика: Bloomberg Ръстът на печалбите на китайските индустриални фирми се забавя рязко през октомври. Графика: Bloomberg

През първите 10 месеца на 2023 г. печалбите са намалели със 7,8% спрямо същия период на 2022 г., с по-малко от отчетения спад от 9% през първите девет месеца на годината.

Данните за печалбите отразяват известен натиск върху цените на суровините, смята Син Жаопен, старши стратег за Китай в Australia & New Zealand Banking Group Ltd.

„Слабото вътрешно търсене също е допринесло за ниските печалби“, заяви той. „Продължаваме да отчитаме повече рискове за понижаване на цените на суровините, което ще окаже влияние на прогнозите за печалбите.“

Компаниите в Китай най-накрая започнаха да отчитат ръст при печалбите си, тъй като правителството засили икономическите стимули, докато цикълът на изчерпване на запасите във фирмите вероятно е към своя край. Въпреки това все още се наблюдава трайна слабост във втората по големина икономика в света, която натежава на активността. Фабричната активност се сви през миналия месец, а многогодишният спад в сектора на имотите продължава да бъде преча. И въпреки че дефлацията в производствения сектор се забавяше през последните месеци, цените все пак се понижиха с 2,6% миналия месец спрямо година по-рано.

Други индикатори отчетоха разнообразни икономически резултати в Китай през октомври. Въпреки че потребителските разходи са се увеличили на годишна база, този ръст се дължи отчасти и на факта, че през същия период миналата година все още бяха в сила ограниченията, свързани с Covid-19. По-сериозният спад на инвестициите в имоти засили очакванията, че правителството ще трябва да приеме повече стимули.

Властите финализират проектосписък с предприемачи, отговарящи на условията за получаване на финансова подкрепа - което показва, че Пекин ще помогне на някои от най-закъсалите в строителството, въпреки че банките вече бяха призовани от законодателите да увеличат финансирането в сектора.

Спадът при печалбите на държавните предприятия се е забавил до 9,9% през периода януари-октомври, в сравнение със спад от 11,5% през първите 9 месеца от годината. Печалбите на частните фирми са се свили с 1,9% през първите 10 месеца, докато тези на чуждестранните фирми са намалели с 10,2%.

Слабият ръст на печалбите вероятно ще накара индустриалните компании да бъдат предпазливи при разширяването си или в наемането на повече работници, което от своя страна може да увеличи натиска върху цените. Независим анализ на публикуваните онлайн обяви за работа, официалните икономически проучвания и проучвания сред домакинствата показват, че пазарът на труда в страната се е влошил през третото тримесечие на годината, тъй като заплатите са се понижили, а оттам и търсенето и потребителските цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 27.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още