IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's сви прогнозата си за американския кредитен рейтинг на „отрицателна“

Федералните разходи и политическата поларизация са растящи притеснения за инвеститорите

10:30 | 11.11.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Stephanie Keith/Bloomberg
Снимка: Stephanie Keith/Bloomberg

Moody's понижи прогнозата си за американския кредитен рейтинг на „отрицателна“ от „стабилна“ заради фискални дефицити и понижаващата се достъпност на дълга – ход, който навлече на рейтинговата агенция незабавни критики от Вашингтон, съобщава Ройтерс.

По-рано тази година от Fitch също имаше понижение след месеци на политически препирни около тавана на американския дълг.

Федералните разходи и политическата поларизация са растящи притеснения за инвеститорите, което води до разпродажби, изпратили цените на американските държавни ценни книжа на най-ниското им равнище от 16 години.

„Трудно е да не се съгласим с обосновката, като няма разумни очаквания за фискална консолидация в скоро време“, коментира Кристофър Ходж, главен икономист за САЩ на Natixis. „Дефицитите ще останат големи… и тъй като лихвените разходи заемат по-голям дял от бюджета, дълговата тежест ще продължи да расте“, допълва той.

В позиция от рейтинговата агенция посочват, че „продължаващата политическа поларизация“ в Конгреса увеличава риска законодателите да не могат да достигнат консенсус за фискален план за намаляване на спада при достъпността на дълга.

Какъвто и да е било политически отговор на тази отслабваща фискална сила може би няма да има поне до 2025 г. заради реалността на политическия календар догодина, коментира Уилям Фостър, старши вицепрезидент на Moody's, в интервю за Ройтерс.

Moody's е последната от водещите три рейтингови агенции, която запазва висок рейтинг за американското правителство. Fitch промени оценката си от тройно А на АА+ през август, присъединявайки се към S&P, чиято оценка от АА+ е от 2011 г.

И макар да промени прогнозата, сигнализирайки възможно понижение в средносрочен план, Moody's потвърди своя дългосрочен рейтинг за емитент и първостепенно обезпечение на Ааа, позовавайки се на американската кредитна и икономическа сила.

Веднага след публикуването на оценката на Moody's говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви, че промяната е „още една последица от републиканския екстремизъм и дисфункция в Конгреса“.

„Въпреки че позицията на Moody’s запазва рейтинга са Съединените щати Ааа, не сме съгласни с промяната към отрицателна прогноза. Американската икономика остава силна и държавните ценни книжа са най-известният в света безопасен и ликвиден актив“, заяви от своя страна в изявление заместник-министърът на финансите Уоли Адейемо.

Той заяви, че администрацията на Байдън е демонстрирала ангажимента си към фискалната устойчивост, включително чрез мерки за намаляване на дефицита с 1 трлн. долара, включително в рамките на споразумението на Конгреса от юни за увеличаване на прага на дълга, и предложението на Байдън за намаляване на дефицита с близо 2,5 трлн. долара през следващото десетилетие.

Понижението на Moody’s може да засили фискалните тревоги, но инвеститори посочват, че са скептични дали ще има съществен ефект върху американския облигационен пазар, приеман за убежище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 11.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Gna
преди 5 месеца
Ясен знак за предстояща икономическа криза подобна на голямата депресия от преди век.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още