IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американците очакват по-висока инфлация в дългосрочен план

Индексът, измерващ потребителските очаквания, на университета в Мичиган спада до 60,4 пункта през ноември

19:29 | 10.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Очакванията на американските потребители за инфлацията в дългосрочен план са се повишили до най-високото си ниво от 2011 г. насам, а опасенията за високите разходи по заемите и прогнозите за икономиката са се засилили, помрачавайки потребителските нагласи в началото на ноември, съобщава Bloomberg.

Потребителите очакват годишният темп на инфлацията да достигне 3,2% през следващите 5 до 10 години спрямо прогнозите за 3% месец по-рано, сочат предварителните данни за ноември, събрани от университета в Мичиган. Според цифрите, публикувани в петък, цените ще се повишат с 4,4% през следващата година, в сравнение с очакваните 4,2% от миналия месец.

Докладът показва, че очакванията за цените на бензина в краткосрочен и дългосрочен план са нараснали на-много от началото на годината до момента. Това се разминава с текущата тенденция при цените на бензиностанциите, които намаляват постоянно от края на септември.

Индексът на потребителските настроения на университета се е понижил до шестмесечно дъно от 60,4 пункта и е бил по-нисък от всички оценки в проучване на Bloomberg сред икономисти. Въпреки че американците са били малко по-оптимистично настроени по отношение на финансите си, показателите за условията за закупуване и икономическите перспективи са останали ниски.

„Комбинацията от очаквания за трайно високи цени, увеличени разходи по заеми и слабост на пазара на труда не вещае нищо добро за продължаващо ускорение на потребителските цени и икономическия растеж“, заяви Джоан Хсу, ръководител на проучването, в изявление.

Почти всеки пети анкетиран потребител е заявил, че безработицата вероятно ще причини повече проблеми, отколкото инфлацията през следващата година. Последният доклад за работните места показа, че наемането е било силно само в няколко сектора, а нивото на безработица е било най-високото такова от началото на 2022 г. насам.

Комбинацията от по-високи инфлационни очаквания и опасенията за стабилността на потребителските разходи подчертава трудностите, които очакват Федералния резерв, докато централните банкери обсъждат възможността за допълнителни повишения на лихвите.

Индексът, измерващ условията за покупка на стоки за дълготрайна употреба, се е понижил спрямо месец по-рано, най-много от година насам, става ясно от проучването.

„Силните опасения за цените на дълготрайните стоки, превозните средства и жилищата са намалели стабилно през 2022 г., след като ескалираха в средата на годината, но всички тези положителни тенденции са се изпарили през 2023 г., тъй като притесненията за цените са останали силно изразени сред потребителите“, твърди Хсу.

Индексът за текущите условия е спаднал до шестмесечно дъно от 65,7 пункта. Измерителят за очаквания също е спаднал до 56,9 пункта, най-ниското му ниво от май насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 10.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още