IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кашкари от Фед оставя отворена врата за още лихвени повишения

Охлаждането на пазара на труда е това, което Фед търси, но не е достатъчно за регулатора да прекрати повишаването на лихвите само на базата на едни месечни данни

22:45 | 03.11.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Управителят Федералният резерв на Минеаполис Нийл Кашкари заяви, че макар забавянето в темпа на наемане на нови работници в САЩ е добра новина за централната банка на страната, ще бъде прибързано, ако регулаторът реагира на толкова ограничени данни, обхващащи само един месец, за да прекрати затягането на паричната си политика, съобщава Bloomberg.

 „Това предполага, че пазарът на труда се забавя, което търсим - това е полезно“, изтъква Кашкари, визирайки последните данни за пазара на труда в САЩ.

Това „ни дава повече увереност, че икономиката се връща към баланс, но не искам да реагирам прекалено много на един доклад за работните места“, добавя той, след като е попитан дали данните показват достатъчно забавяне, за да може Фед да спре да повишава лихвите.

Данните от Бюрото по трудова статистика показаха широко охлаждане на пазара на труда, като темпът при наемане се забавя до 150 000 от 297 000 през септември.

В сряда служителите на Фед оставиха лихвените проценти непроменени в диапазона от 5,25% до 5,5%. Гуверньорът Джером Пауъл намекна, че централната банка може да е приключила с повишаването на лихвените проценти. Увеличаването на доходността на държавните облигации през последните няколко месеца се разглежда от някои служители на Фед като помощ за допълнително охлаждане на икономиката.

Кашкари, говорейки по време на събитие в Икономическия клуб на Минесота, повтори, че е твърде рано окончателно да се каже дали са необходими повече увеличения на лихвените проценти или не, и че служителите трябва да продължат да следят входящите данни, особено тези за инфлацията.

По-рано в петък управителят на Федералния резерв в Ричмънд Томас Баркин заяви, че охлаждането на пазара на труда през миналия месец е добре дошла индикация за цялостното му нормализиране. Той все пак добави, че виждането ми относно корекцията в лихвените проценти ще зависи най-вече от данните за инфлацията.

„Това, което видяхме днес, бяха данни, които показват постепенно охлаждане на пазара на труда“, споделя Баркин в интервю за CNBC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 03.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
imvktwk
преди 6 месеца
Най-продаваният продукт за отслабване в света! Килограмите наистина изчезват без диета и спорт, резултатите са видими след седмица. Помогна на мен и съпруга ми и ще помогне на вас, взех го с отстъпка тук:-----> https://paply.org/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
Gna
преди 6 месеца
Иначе може всеки да си спомни 90те и колко скъпо беше да си купиш кола или техника и да види сега как се купува кола или техника. Същото ще се случи с имотите. Единствената причина банките да не са свалили цените на имотите още, е че раздадоха на маса сополанковци кредити и искат малко да ги посъберат. До 5 години цените на имотите в световен мащаб ще са 50 % надолу. То вече при бизнес сградите даже се случва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
Gna
преди 6 месеца
До: nkavrakov1982 то знаеш ли кое е хубавото в случая? Безработицата няма как да е много голяма нито в САЩ нито в Бг. В САЩ на ден се пенсионират между 5000 и 10 000 души, а младите излизащи на пазара на труд са доста по-малко. Иначе имотния сектор в световен мащаб се движи от банките, те определят цените, те са тези, които го напомпаха те са и тези, които ще го свалят и то сериозно. Корекцията ще е около 50 % надолу за целия свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 6 месеца
В *** превод "безработицата ни е малко,ще трябва още ".Важи не само за САЩ,това.Вдигането на лихвите и оставянето им в момента на тези високи нива ,има тази цел ,удар върху потребление,кредитиране,повече безработни,спад в доходите, по ниски заплати,за да може хората да ограничат потреблението и цените на всичко от имоти до коли,стоки всякакви да паднат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още