IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Високите разходи на американците ускоряват инфлацията през септември

Измерена с индекса на разходите за лично потребление, базисната инфлация в САЩ е 0,3%

17:17 | 27.10.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлацията в САЩ се е ускорила през септември, но потребителските разходи са били още по-високи от очакваното, сочи доклад на Министерството на търговията в петък, цитиран от CNBC.

Ценовият индекс на разходите за лично потребление (PCE), изключващ волатилните компоненти като храните и енергоизточниците, ключов измерител на инфлацията за Федералния резерв, е нараснал с 0,3% на месечна база през септември, в съответствие с очакванията на Dow Jones. За сравнение, неговото ниво през август беше 0,1%.

Дори и в условията на по-високи цени, личните разходи са се запазили, а след това са се повишили с 0,7% - с повече от прогнозираните 0,5%. Личните доходи са нараснали с 0,3%, с което остават съвсем леко под прогнозата.

Общият PCE индекс, включващ храните и енергоизточниците, се е повишил с 0,4%. На годишна база базисният PCE индекс се е увеличил с 3,7%, с една десета по-бавно отколкото през август, докато базисният PCE индекс е нараснал с 3,4% през септември – със същия темп като предходния месец.

Фед обръща по-голямо внимание на базисната инфлация с убеждението, че тя предоставя по-добра представа за това накъде ще поемат цените в дългосрочен план. Базисната инфлация достигна връх от около 5,6% в началото на 2022 г. и оттогава тенденцията е, че по-скоро се забавя, въпреки че остава доста над целта на Фед от 2%. Федералният резерв предпочита PCE индекса като мярка за инфлация, тъй като отчита променящото се потребителско поведение, например заместването на определени стоки с по-евтини такива на фона на повишаващите се цени.

По-голяма част от пазарите не отразиха доклада , като фючърсите на фондовите пазари се повишиха леко, а доходността по държавните облигации се промени в различните части на кривата.

„Въпреки че потребителските цени се повишиха по-бързо от очакваното преди месец, базисната инфлация продължава да губи скорост и този доклад вероятно няма да промени мнението на Фед, че инфлацията ще се забави през следващите месеци, тъй като търсенето също се забавя“, заяви Джефри Роуч, главен икономист в LPL Финансови. „В крайна сметка разходите ще се успокоят, след като няколко месеца, в които потребителите харчат повече, отколкото печелят.“

Това е последният доклад за инфлацията, който Фед ще разгледа преди двудневната си среща за определяне на политиката следващата седмица. Според CME Group трейдърите смятат, че има почти 100% шанс централната банка да направи пауза на срещата си в сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 27.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
valentino29
преди 6 месеца
pedalskiq investor ми пречи да се изразявам, по европейски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 2
valentino29
преди 6 месеца
"Високите разходи на американците ускоряват инфлацията през септември" : ) да се чете,високата инфлация през септември,увеличава разходите на американците.! : )-------------Ивета Томова ,не е " създател",както и всички останали от инвестора, и не само . : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още