IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на САЩ се е разширила с най-бързия темп от две години

БВП се е увеличил с 4,9% на годишна база през третото тримесечие

18:45 | 26.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономиката на САЩ се е разширила с най-бързия си темп от близо две години през третото тримесечие, стимулирана от ръста на потребителските разходи, пише Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на страната е нараснал с 4,9% на годишна база, над два пъти повече от темпа през второто тримесечие, сочат предварителни правителствени данни в четвъртък. Основният двигател на растежа на икономиката – личните разходи, са се увеличили с 4%, също най-големият ръст от 2021 г. насам.

Внимателно наблюдаван от Федералния резерв измерител на базисната инфлация е спаднал до малко повече от очакваното, отбелязвайки най-бавния си темп от 2020 г.

Най-голямата икономика в света остана стабилна в условията на високи цени и бързото нарастване на разходите по заемите, многократно надминавайки очакванията на икономистите и смекчавайки опасенията от рецесия. Основният двигател на тази устойчивост е стабилният пазар на труда, който продължава да стимулира търсенето от страна на домакинствата.

В перспектива тази устойчивост на икономическия импулс през четвъртото тримесечие ще помогне на централните банкери на Федералния резерв да решат дали да повишат лихвите отново. Много икономисти очакват растежът да се забави през последните месеци на годината, тъй като разходите по заемите ограничават покупките на скъпи артикули, а плащанията по студентските заеми се възобновяват.

Ако обаче търсенето остане стабилно, съществува риск инфлацията да се задържи над целта на централната банка от 2% и може да е необходима по-затегната парична политика.

Очаква се централните банкери да оставят референтната си лихва непроменена на срещата си следващата седмица, като някои посочват бързия ръст на разходите за държавни заеми като причина за предпазливост от страна на Фед. Доходността по 10-годишните държавни облигации се повиши над 5% по-рано тази седмица за първи път от 16 години насам.

„Като се има предвид несигурността и рисковете, както и това колко далеч сме стигнали, комисията процедира внимателно“, заяви гуверньорът на Фед Джером Пауъл миналата седмица, визирайки Федералната комисия по отворения пазар, която взема решения за лихвите на централната банка.

За момента данните сочат, че инфлацията продължава да се забавя. Ръстът на внимателно наблюдавания ценови индекс на личните потребителски разходи (PCE), който изключва разходите за храна и енергия, се е забавил до 2,4% през третото тримесечие. Включвайки тези по-волатилни компоненти, общият PCE индекс се е увеличил с 2,9%.

В същото време инфлацията в сектора на услугите, изключваща цените за жилища и енергията, внимателно следена от служителите на Фед, се е ускорила до 3,6%, малко повече спрямо предходното тримесечие.

В по-общ план последният доклад за икономиката носи добри новини на президента Джо Байдън, на когото му е трудно да обясни на засегнатите от високите цени американци, че политиката му работи.

Въпреки че потребителските разходи са били основният двигател на растежа, материалните запаси са добавили 1,3 процентни пункта към БВП през третото тримесечие. Държавните разходи също се допринесли за напредъка.

Междувременно бизнес инвестициите са намалели за първи път от две години на фона на спад в разходите за оборудване и нетният износ извън БВП. Жилищните инвестиции са нараснали за първи път от повече от две години насам. 

Силното търсене от страна на домакинствата се дължи на комбинация от фактори, включително стабилно наемане на персонал, солидно увеличение на заплатите и рекордно нарастване на богатството на домакинствата през тази година. Разходите за услуги нараснаха най-много от две години насам, а разходите за стоки също се ускориха.

През това тримесечие икономиката ще трябва да се справи едновременно с отшумяването на някои от тези потискащи фактори и с нови предизвикателства. Фактори като стачката на работниците в автомобилния сектор, потенциалното спиране на работата на правителството и заплахата от по-широк конфликт в Близкия изток могат да попречат на инерцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 26.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още