IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пауъл: Фед ще затегне допълнително паричната политика при необходимост

Служителите на централната банка на САЩ продължават да действат внимателно, за да не увеличат прекомерни лихвите, изтъква гуверньорът на ведомството

21:45 | 09.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Централната банка на САЩ няма да се поколебае да затегне допълнително своята парична политика, ако е необходимо, заяви гуверньорът на Федералния резерв Джером Пауъл, като повтори, че ведомството не е напълно уверено, че е повишило достатъчно лихвите, за да върне инфлацията до целта от 2%, съобщава Bloomberg.

„Ако се окаже, че е необходимо да затегнем допълнително политиката, няма да се поколебаем да го направим“, изтъкна Пауъл по време на конференция на Международния валутен фонд (МВФ) във Вашингтон. „Ние обаче ще продължим да действаме внимателно, което ни позволява да се справим както с риска да бъдем подведени от няколко добри месеца по отношение на данните, така и с риска от прекомерно затягане“, добавя той.

Пауъл каза, че служителите на Фед са решени да върнат инфлацията до тяхната цел от 2%, но „не са уверени, че сме постигнали такава позиция“.

Представителите на регулатора се опитват да преценят дали трябва да повишат основния си лихвен процент допълнително и обсъждат колко дълго трябва да задържат лихвите на тези по-високи нива. Федералната комисия по отворения пазар, определяща политиката, миналата седмица реши да остави лихвите в диапазона от 5,25% до 5,5%, най-високото им ниво за последните 22 години.

Инфлацията в САЩ се охлажда, но остава над целта на Фед от 3,4% за годината, приключваща през септември. Служителите на Фед ще се срещнат отново на 12-13 декември.

Пауъл подчерта, че не е ясно какъв напредък още може да се постигне при инфлацията в бъдеще чрез подобрения в предлагането.

„В бъдеще може да се окаже, че по-голям дял от напредъка в охлаждането на инфлацията ще трябва да дойде от строга парична политика, ограничаваща растежа на съвкупното търсене“, изтъква той.

Трейдърите залагат, че Фед е в пика на своя цикъл на затягане на политиката и ще започне да намалява лихвите през следващата година.

По-рано тази седмица друг служител на Фед, Кристофър Уолър, заяви, че пазарът на труда се охлажда, без да има голям скок при безработицата, тъй като икономиката се насочва към по-добър баланс между търсенето и предлагането на работници.

Коментарите му потвърждават мнението, че като цяло пазарът на труда се охлажда. Броят на новонаетите работници извън селскостопанския сектор се увеличава със 150 000 през октомври след ревизираните в посока надолу 297 000 нови служители през септември, става ясно от доклад на Бюрото по трудова статистика от миналия петък.

В началото на ноември управителят на Фед в Минеаполис Нийл Кашкари заяви, че макар забавянето в темпа на наемане на нови работници в САЩ е добра новина за централната банка на страната, ще бъде прибързано, ако регулаторът реагира на толкова ограничени данни, обхващащи само един месец, за да прекрати затягането на паричната си политика. „Това предполага, че пазарът на труда се забавя, което търсим - това е полезно“, изтъкна Кашкари, визирайки последните данни за пазара на труда в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:32 | 09.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още