IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пауъл е отворен към нова пауза в повишаването на лихвите от Фед

Американската централна банка може да си позволи на наблюдава данните и да съобразява лихвената си политика с тях, заяви председателят на Фед

22:32 | 06.11.23 г.
Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл. Снимка: Bloomberg LP
Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл. Снимка: Bloomberg LP

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл даде ясен сигнал, че е отворен за пауза в повишаването на лихвите следващия месец и допълни, че по-затегнатите условия за кредитиране може да означават, че връхната точка на лихвите ще бъде по-ниска, предава Bloomberg.

„Извървяхме дълъг път в затягането на политиката и позицията на политиката е рестриктивна, изправени сме пред несигурност относно отложените във времето последици от затягането ни до момента и от мащаба на затягането на кредитирането от натиска върху банките през последно време“, заяви Пауъл на конференция на Фед във Вашингтон.

„След като стигнахме толкова далеч, можем да си позволим да погледнем данните и развиващите се перспективи, за да направим предпазливи оценки“, допълни той.

Ръководителите на Фед повишиха лихвите с четвърт процентен пункт по-рано този месец до целеви диапазон от 5% до 5,25% и дадоха да се разбере, че може да направят пауза. Следващото им заседание е на 13-14 юни.

„Макар че инструментите за финансова стабилност помогнаха да успокоим условията в банковия сектор, развитията там, от друга страна, допринасят за по-затегнати условия за кредитиране и вероятно ще натежат върху икономическия растеж и инфлацията“, коментира Пауъл.

„В резултат на това може да не е нужно да повишаваме основната си лихва толкова, колкото бихме я повишили иначе, за да постигнем целите си. Разбира се, степента на повишението е много несигурно“, допълни той.

Американската централна банка повиши лихвите с пет процентни пункта за по-малко от година, като предприе най-агресивната си кампания по затягане на паричната политика от десетилетия за укротяване на високата инфлация.

Конференцията, проведена в централата на Фед във Вашингтон, беше в памет на бившия икономист от централната банка Томас Лобач, който почина през 2020 г. на 55-годишна възраст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 06.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още