IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джером Пауъл оставя отворена вратата за още повишения на лихвите

Постоянните промени във финансовите условия могат да имат отражение върху пътя на паричната политика, изтъкна гуверньорът на Фед

20:20 | 19.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Гуверньорът на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл. Снимка: Bloomberg L.P.
Гуверньорът на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл. Снимка: Bloomberg L.P.

Управителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл заяви, че централната банка „процедира внимателно“, докато обмисля посоката на паричната си политика, и е готова да повиши лихвените проценти отново, ако служителите отчетат допълнителни признаци на устойчив икономически растеж, пише Bloomberg.

„Предвид несигурността и рисковете и това докъде сме стигнали, Комисията процедира внимателно“, посочи Пауъл пред Икономическия клуб на Ню Йорк. „Ще вземем решения относно степента на допълнително укрепване на политиката и колко дълго тя ще остане рестриктивна въз основа на съвкупността от входящи данни, променящите се перспективи и баланса на рисковете“, добави гуверньорът на Фед.

Пауъл също така посочи затягането на финансовите условия, предизвикано от повишаването на доходността по дългосрочните облигации, и каза, че „постоянните промени във финансовите условия могат да имат отражение върху пътя на паричната политика“.

Коментарите на Пауъл вероятно ще потвърдят пазарните очаквания, че Федералната комисия по отворения пазар (FOMC) ще запази лихвите непроменени отново, когато служителите се съберат на двудневното заседание на 31 октомври - 1 ноември.

Протестиращи

Преди да започне изказването си, Пауъл беше изведен за кратко от залата, след като протестиращи прекъснаха събитието в Ню Йорк. Демонстрантите, които стояха хванати за ръце, скандираха "край на финансирането на изкопаемите горива", като бяха насила отстранени от сцената, преди Пауъл да се върне.

Служителите на Фед оставиха основния лихвен процент непроменен миналия месец в диапазона от 5,25% до 5,5%, като прогнозите показват, че 12 от 19 служители на регулатора искат още едно повишение тази година. Пауъл внимаваше да не изключи възможността за допълнително затягане на политиката в забележките си.

„Следим внимателно последните данни, показващи устойчивостта на икономическия растеж и търсенето на работна ръка“, изтъкна той. „Допълнителни доказателства за постоянно надвишаващ тенденцията растеж или че напрежението на пазара на труда вече не намалява, може да изложи на риск по-нататъшния напредък по отношение на инфлацията и може да наложи допълнително затягане на паричната политика“, предупреди още Пауъл.

Основната инфлация, изключваща волатилните цени на храните и енергията, се забави до малко под 4% на годишна база и малко под 3% на тримесечна база.

Икономическа сила

В същото време последните икономически данни показаха, че продажбите на дребно в САЩ са надхвърлили прогнозите, а промишленото производство се е засилило през септември, докато темпът на добавяне на работни места на пазара на труда с изключение на селскостопанския сектор достигат средно 266 хил. броя през последните три месеца.

Пауъл заяви, че FOMC се „ангажира да постигне позиция на политика, която е достатъчно рестриктивна, за да намали инфлацията устойчиво до 2% във времето“ и да я задържи там, докато инфлацията тръгне по този път, подчерта още той.

„Във всеки случай инфлацията все още е твърде висока и няколко месеца добри данни са само началото на това, което ще е необходимо, за да се изгради увереност, че инфлацията се движи устойчиво надолу към нашата цел“, заяви Пауъл.

Той каза, че има доказателства, че повишаването на лихвените проценти от Фед оказва натиск върху икономиката и, че „все още може да предстои значимо затягане“.

Пауъл също така се позова на ключови рискове от геополитическото напрежение, което нарече „силно повишено“. Той каза, че намира атаката срещу Израел за „ужасяваща, както и перспективата за още загуби на невинни животи“.

Председателят на Фед посочи, че има признаци, че пазарът на труда се охлажда, въпреки че повтори, че „устойчивото“ връщане към 2% инфлация „вероятно ще изисква период на растеж под тенденцията и известно допълнително смекчаване на условията на пазара на труда“.

Скоростта на кампанията за затягане на паричната политика на Пауъл е най-бързата, откакто бившият управител на Фед Пол Волкър атакува инфлацията в края на 70-те години на миналия век.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:43 | 19.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още