IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработните американци все по-трудно намират нова работа

Удължените молби за помощи при безработица в САЩ са се нараснали за седма поредна седмица

18:50 | 09.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Броят на американците, продължили да получават помощи за безработица в САЩ след първата седмица, в която са подали молбата си, се е увеличил за седма поредна седмица – още едно доказателство, че пазарът на труда се охлажда, пише Bloomberg.

Подадените за пореден път молби за обезщетения при безработица са нараснали до 1,83 млн. броя през седмицата, приключила на 28 октомври, достигайки най-високото си ниво от средата на април, сочат данни на Министерството на труда, публикувани в четвъртък.

Броят на подадените за първи път заявления е намалял междувременно до 217 хил. през седмицата, приключила на 4 ноември. Четириседмичната пълзяща средна, която изглажда част от волатилността в седмичните данни, се е повишила до 212,25 хил.

Удължените молби за помощи при безработица в САЩ са се повишили за седма поредна седмица. Графика: Bloomberg Удължените молби за помощи при безработица в САЩ са се повишили за седма поредна седмица. Графика: Bloomberg

Ръстът на хората, които продължават да получават обезщетение при безработица предполага, че безработните все по-трудно намират нова работа. Търсенето на работници се отдръпва от безпрецедентно високите си нива по време на пандемията, а нивото на безработица в момента е най-високото от близо две години насам

„Броят на американците, продължили да получават помощи при безработица е нараснал миналата седмица, сигнализирайки, че ръстът на безработицата вероятно ще се задълбочи. Очакваме по-внимателният в последно време Федерален резерв да остави лихвите на текущото им равнище до края на годината, тъй като нивото на безработица е напът да надмине прогнозата на Федералната комисия по отворен пазар от 3,8% през четвъртото тримесечие, коментира Елиза Уингър, икономист на Bloomberg.

Според некоригираните данни подадените за първи път молби са се увеличили до 213,132 хил. броя, като броят на заявленията е нараснал в Калифорния и Ню Йорк и е намалял в Орегон. Удължените искове, преди да бъдат коригирани, отбелязват най-голям ръст в Калифорния, Мичиган и Вашингтон.

Икономистите очакват пазарът на труда постепенно да се охлади в бъдеще и това вече създава повече тревога сред работниците. Тъй като лихвите в момента са на най-високите си нива от повече от две десетилетия насам, някои работодатели забавят наемането на персонал, а други съкращават работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:46 | 09.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още