IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция повишава минималната заплата с 49% през 2024 г.

Решението преди местните избори през март цели да задържи подкрепата на населението, което се задъхва под бремето на инфлацията

22:28 | 27.12.23 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Турция ще повиши минималната заплата с 49% през новата година, за да смекчи част от натиска върху издръжката за живот преди местните избори в страната, в която инфлацията е напът да надхвърли 70% през следващите месеци, предава Bloomberg.

Месечната нетна минимална заплата ще бъде най-малко 17 002 лири (578 долара), съобщи министърът на труда Ведат Ъшъкхан на предавана по телевизията пресконференция в Анкара. Тази година минималната заплата беше вдигната с над 100% при две корекции, които допринесоха за по-бързия ръст на цените и тласнаха нагоре разходите за труд. „Изпълнихме обещанието си да не позволяваме работниците ни да бъдат смазани от инфлацията“, заяви министърът.

Решението беше във фокуса на вниманието на рейтинговите компании и на инвеститорите, които търсят указания за хода на турските икономически политики след оттеглянето на неконвенционалните мерки след изборите през май и с наближаването на местните избори през март. Над една трета от работещите хора в страната получават минималната заплата, която също така е референтен пункт за по-широки споразумения за заплатите в икономиката.

Обявеното от министъра повишение е близо до ниво, което според редица кредитори на Wall Street ще усложни усилията на централната банка за ограничаване на инфлацията.

Goldman Sachs и Morgan Stanley заявиха, че централната банка може да затегне още паричната политика, ако коригирането на минималната заплата е по-голямо от 40%-50%.

Предизвикателството сега е как да бъде успокоено населението, което преживява криза с издръжката за живот, но без да се пречи на усилията за забавяне на инфлацията почти наполовина до края на следващата година. В промяна спрямо предишни години, когато се правеха по две корекции на заплатите, правителството планира само едно повишение за 2024 г.

Хроничната инфлация, която миналата година достигна най-високото си ниво от почти четвърт век, подкопава покупателната способност на турците, принуждавайки правителството да повишава най-ниските заплати, за да запази подкрепата на народа.

Турският президент Реджеп Ердоган, който отдавна е защитник на евтините пари, промени ръководителите на икономиката след преизбирането си през май. Оттогава вниманието му е насочено към охлаждане на местното търсене, като централната банка повишава рязко лихвите, за да ограничи инфлацията.

Централната банка прогнозира, че ръстът на цените ще спре тази година на ниво от 65% преди да надхвърли 70 на сто през май и да завърши 2024 г. на равнище от 36%. Тя тласна паричната политика в по-конвенционална посока, като повиши петкратно лихвата до 42,5% от юни насам и даде да се разбере, че може да я увеличи още идния месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 27.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още