IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Курода сигнализира, че засега ЯЦБ няма да започва ново облекчаване

Гуверньорът на японската централна банка заяви, че се следят ефектите на отрицателните лихвени проценти върху икономиката

11:53 | 07.03.16 г.
<p>
	Харухико Курода.&nbsp;<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Харухико Курода. Снимка: архив Ройтерс

Гуверньорът на японската централна банка Харухико Курода заяви в понеделник, че за момента централната банка ще следи ефектите от отрицателните лихвени проценти върху икономиката, което предполага, че не предстои непосредствено увеличаване на стимулите, съобщава Ройтерс.

Той потвърди и оптимизма си по отношение на икономическите перспективи на Япония, противопоставяйки се на критиките, че решението от януари на централната банка за налагане на отрицателни лихвени проценти има малко положителни ефекти върху пазарите.

„Спадът на лихвените проценти по йената и фактът, че е възможно допълнително парично облекчаване – при равни други условия, има положително въздействие върху цените на активите“, заяви Курода по време на семинар.

„В момента тези последствия се неутрализират от прекомерното избягване на риск от инвеститорите по света“.

Курода отново потвърди готовността на централната банка за повторно облекчаване, или чрез ускоряване на закупуването на активи, или чрез допълнително намаляване на лихвените проценти, ако тези действия са нужни за достигането на целевата инфлация от 2%.

Той обаче добави, че текущите лихвени проценти ще имат „много мощен“ стимулиращ ефект върху икономиката, намалявайки разходите за заеми и насърчавайки компаниите да увеличават инвестициите си.

„Сега е времето внимателно да следим как ефектите на политиката на отрицателни лихвени проценти ще се разпространят из икономиката“, каза Курода в отговор на въпрос дали централната банка е готова да понижи лихвите до още по-отрицателни.

Икономическата стратегия на министър-председателя Шинзо Абе, известна като Абеномика, разчита силно на стимулите на централната банка за насърчаване на растежа. В понеделник обаче Абе заяви, че централната банка е наложила лихвените проценти самостоятелно и отрече политиката му да се е провалила – въпреки ниския растеж и слабата инфлация.

Централната банка неочаквано намали основния си лихвен процент под нулата през януари, изненадвайки инвеститорите с пореден дързък ход за стимулиране на икономиката, докато волатилните пазари и забавящият се глобален растеж заплашват усилията ѝ да преодолее дефлацията.

Централната банка ще таксува с лихва от 0,1% някои прекомерни резерви на финансовите институции, като в същото време поддържа съществуващата си програма за изкупуване на активи.

Курода е под обстрел от страна на законодатели, които го критикуват, че задълбочава пазарните сътресения, вместо да подкрепи цените на акциите и да спре нежеланото поскъпване на йената.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още