IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Непал отново е ударен от силно земетресение

Сеизмолозите очакват вторични трусове в рамките на следващите няколко дни

11:18 | 26.04.15 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ново силно земетресение удари Непал. То е с магнитуд 6,9 по скалата на Рихтер. Това става само ден след катастрофалния трус с магнитуд 7,9, съобщи БНР.

Над 1900 са загиналите при вчерашното земетресение в Непал, с магнитуд 7,9 по Рихтер. Ранените са повече от 4700. Броят не жертвите и пострадалите обаче най-вероятно ще се увеличи, защото властите нямат връзка с много райони, които са близо до епицентъра на труса и данните за загиналите там са по-скоро прогнозни.

Стотици хиляди сгради са изравнени със земята, включително вековни архитектурни паметници. Прекъснати комуникационни кабели оставиха голяма част от Непал откъсната от света. Земетресението и последвалите вторични трусове бяха усетени силно в Китай, Индия, Пакистан и Бангладеш. Милиони хора прекараха нощта на улицата, страхувайки се от вторични трусове. Болниците в Катманду не могат да се справят с жертвите и ранените. Лекари работят директно на улиците сред разрушените сгради. Правителството на Непал е поискало извънредна помощ от строителни компании да се включат в разчистването на отломките.

17 тела бяха извадени от снега, след паднала лавина. 61 души са били ранени от снежната маса. По-рано беше съобщено, че поне 10 от жертвите са чужденци. Няколко групи от български алпинисти в момента са в Хималаите, но по първоначална информация не са били близо до инцидента. Според посолството на България в Индия, акредитирано и за Непал, към момента няма данни за пострадали българи след разрушителното земетресение.

По-рано днес представител на министерството на вътрешните работи на страната съобщи, че броят на загиналите от земетресението в Непал е достигнал 1805. По думите му, ранените след труса, с магнитуд 7,9 по Рихтер, са над 4700. Земетресението е било на едва 2 км под земната повърхност. Сеизмолозите очакват вторични трусове в рамките на следващите няколко дни. 

Най-малко 29 от 75-те окръга на Непал са засегнати от земетресението. Най-малко половината от загиналите са в долината около столицата Катманду.

Министърът на информацията на страната Минендра Риджал заяви, че трусът е причинил огромни разрушения, но данните са оскъдни. „Това, което знаем до момента е, че има много щети близо до епицентъра на земетресението, който е на около 80 км. от столицата Катманду. На този етап не мога да дам подробна информация. В началната фаза сме на събирането на данни за трагедията. Не знаем колко хора са получили наранявания, но се опитваме да разберем“, казва той.

Земетресението беше усетено силно също в Индия, Китай и Бангладеш, където има общо около 50 жертви. Трусът предизвика силна лавина в района на Еверест, като затрупа базовия лагер на алпинистите, които са в най-активния сезон за изкачване на върха. Поне 18 са вече жертвите сред алпинистите, най-малко 10 от тях са чужденци.
По данни на Ройтерс, в Непал има поне 300 хил. чуждестранни туристи, пристигнали за най-благоприятния сезон за изкачване в Хиламаите. Катерачите са разпръснати навсякъде и практически е невъзможно да се установи връзка с всички.

Държави и организации са готови да помогнат на властите в Непал в спасителните дейности. ООН ще започне мащабна операция в помощ на страната. ЕС също е готов да окаже помощ на пострадалите, съобщи външнополитическата служба на Съюза. Помощ предложиха още САЩ, Русия, Китай, Индия и ред други държави.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 8 години
И то, на над 1000 км дължина на разседа, ако не ме лъже паметта. Та, ако сега се е случил някак ... косо, знае ли човек?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
MZ/X
преди 8 години
RIP :( Размествания в класациите едва ли се е случило, но е възможно като цяло Хималаите да са станали още по високи.. При земетресението и цунамито от 2004-та година сис спомням, че измериха 25 метра разместване на тектоничните плочи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
Pyramid
преди 8 години
Моите съболезнования на всички, изгубили близки при трусовете. Интересно ще е да се премерят височините на 8-хилядниците след труса. Дали не са настанали размествания в класацията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още