IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nikkei нарасна с 5% след свежите стимули в Япония

Разширяването на "лесните пари" стимулира и останалите борси на азиатския континент

11:29 | 31.10.14 г.
Nikkei нарасна с 5% след свежите стимули в Япония

Японската борса надмина представянето на останалите пазари в Азия в петък след облекчаващите мерки от страна на централната банка и новините от най-големия пенсионен фонд в света.

Японската централна банка изненада инвеститорите със свеж паричен стимул, целящ подпомагане на икономиката, която продължава битката си с покачването на данъка върху продажбите през април. Институцията съобщи, че ще разшири годишните си покупки на облигации до общо 80 трлн. йени (726 млрд. долара) годишно. Преди това тя изкупуваше активи в размер на 60-70 трлн. йени.

Институцията също така ще увеличи покупките си на държавен дълг с около 30 трлн. йени и ще утрои вложенията си в местните борсово търгувани фондове и инвестиционните тръстове в сферата на недвижими имоти.

"Смятаме, че ключовата част от тази новина е, че те се опитват да изкоренят всички съмнения от пазара, че желаната цел няма да бъде постигната. Необходимо е да се постигне успех, а той се определя от инфлация от 2%", каза пред CNBC Ед Роджърс, главен изпълнителен директор и главен информационен директор на Rogers Investment Advisors.

Отделно от това, Ройтерс съобщи, че правителството e одобрило план за разширяване на дела на японските акции в портфейла на Японския държавен пенсионен инвестиционен фонд (GPIF) – най-големия в света, до 25 на сто от сегашните 12%.

Положителните данни от САЩ също повдигнаха настроенията в Азия. Американската икономика се разшири с 3,5% през третото тримесечие, надхвърляйки пазарните очаквания.

Nikkei 225 приключи на най-високото си ниво в последните 7 години, разширявайки ръста си в трета поредна сесия. Другият водещ бенчмарк на Токийската борса – Topix, също се разшири с над 4%.

Toshiba добави 4,5 на сто към капитализацията си, след като нетната ѝ печалба се увеличи с 43% през първото фискално полугодие.

Книжата на Fujitsu пък поевтиняха с почти 4% въпреки покачването от 64,5% на печалбата през същия период.

Икономическите данни за септември, представени преди отварянето на пазара, обрисуваха смесена картина на икономиката. Инфлацията на потребителските цени нарасна с 3 на сто на годишна база в съответствие с очакванията, но разходите на домакинствата спаднаха с 5,6% също на годишна база, оставайки под прогнозите.

В Китай акциите се повишиха до най-високото си ниво от февруари 2013 г. за втора поредна сесия, след като по-рано тази седмица правителството представи плановете си за реализирането на мерки за насърчаване на потреблението.

Финансовите дружества отчетоха повишения. Agricultural Bank of China добави над 2 на сто, след като нетната ѝ печалба за третото тримесечие нарасна с 6% на годишна база. Капитализацията на Bank of China пък се разшири с 3,7% след покачването на нетната печалба с 5 на сто през същия период.

Sinopec изтри 0,3 на сто след песимистичния отчет, показал спад на печалбата с 12% на годишна база.

Австралийският бенчмарк S&P ASX 200 се повиши до най-високото си ниво от 15 септември за втора поредна сесия, като в центъра на вниманието бяха финансовите дружества.

Акциите на Australia New Zealand Banking поскъпнаха с 0,7% след публикуване на 10 на сто увеличение на печалбата за тримесечието. Цената на книжата на Macquarie се покачи с над 2 на сто, след като за първото полугодие нетната печалба нарасна с 35%.

Южнокорейските акции се върнаха към растеж, като KOSPI се повиши до нов триседмичен връх.

Samsung Electronics нарасна с над 5 на сто, разширявайки се силно за втора поредна сесия след 4-процентното покачване в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:53 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още