IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американската икономика расте с 3,5% през третото тримесечие

Високият растеж изненада приятно анализаторите, които очакваха нарастване на БВП с годишен темп от 3,1%

15:46 | 30.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Американската икономика расте с 3,5% през третото тримесечие

През третото тримесечие икономиката на САЩ е нараснала по-бързо от очакваното. Двигател на ръста са потребителските разходи и бизнес инвестициите. Външната търговия също е подкрепила растежа.

Брутният вътрешен продукт (БВП) в периода между юли и септември се е увеличил спрямо предходните три месеца с годишен темп от 3,5%, обяви Министерството на търговията.

Запитани от Dow Jones Newswires икономисти бяха изразили консенсусни очаквания за ръст от 3,1 на сто. През второто тримесечие БВП на САЩ нарасна с 4,6 процента, докато през първото тримесечие БВП се сви с 2,1%.

Индексът за издръжката на живот, предпочитаната мярка от Фед за определяне на инфлацията, се повишава с 1,2% след ръста от 2,3% през предишното тримесечие.

По този начин най-голямата икономика в света остава един от основните двигатели на световния растеж. Очаква се през тази година тя да нарасне с 2,2% - най-силен ръст за индустриална държава, предвижда Международният валутен фонд. През 2015 г. се очаква ръст от 3,1%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още