IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предпазливост беляза борсовата търговия в Азия

Инвеститорите следяха ситуацията в Китай, цените на петрола и сценариите за срещата на ЕЦБ

11:42 | 22.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Акциите на азиатските борси се търгуваха смесено в четвъртък, като инвеститорите продължаваха да следят ситуацията в Китай, където пазарите се възстановяваха от изненадващото разпродаване в сряда, съобщи CNBC. В Поднебесната империя инвеститорите бяха привлечени най-вече от акциите на компании с малка капитализация.

И все пак ниските цени на суровините, скромната търговия на Wall Street предния ден и предпазливостта преди срещата на ЕЦБ днес обясняват липсата на апетит за риск.

„Глобалните инвеститори са в позиция на изчакване преди заседанието на ЕЦБ, което може да предизвика големи сътресения в еврото“, казва пред Ройтерс Хикару Сато, главен технически анализатор в Daiwa Securities.

Търговията на Wall Street завърши на червена територия в сряда, като индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average затвори с 0,3% понижение, а широкият S&P 500 и технологичният Nasdaq – съответно с 0,6 и 0,8% спад.

Китайският основен индекс Shanghai Composite записа повишение от 1,5%, след като в сряда затвори с 3,5% спад – най-ниското ниво от една седмица насам.

CSI300 също компенсира слабото начало на седмица, като се повиши с 1,5%.

Индексът Shenzhen Composite скочи с 3,7%, а този на стартъпите – с 4,5 на сто.

Хонконгската борса отвори след официалния празник в сряда и индексът Hang Seng ограничи загубите, като затвори с 0,7% понижение.

Акциите на Air China и China Southern Airline бяха сред най-добре представилите се компании, и двете с над 6% поскъпване на акциите на борсата в Шанхай. По всяка вероятност причината е новината, че двете авиокомпании обмислят сливане.

Японският индекс Nikkei 225 записа повишение от 0,6% и забави инерцията, която го доведе до шестседмичен рекорд в сряда. Ралитата на японската борса през последните сесии се обясняват с очакванията за още стимули от страна на централната банка.

Австралийският индекс S&P ASX 200 отчете ръст от 0,3%, като акциите на затруднените енергийни компании бяха стимулирани от поскъпването на активите на Santos. Акциите на петролната и газовата компания скочиха с 16,2% след новината, че тя е отказала оферата за придобиване от американската корпорация Scepter.

Южнокорейският индекс Kospi увеличи загубите и в крайна сметка затвори с 1% понижение, след като редица компании публикуваха отчетите си за тримесечието. Hyundai Motor обяви 23% спад в нетната печалба, а Samsung Engineering – оперативна загуба на стойност 1,5 трилиона вона (1,3 милиарда долара).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още