IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Shanghai Composite пропадна с 6,5%

Единствено в Япония и Южна Корея търговията днес затвори на зелена територия

10:44 | 28.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Shanghai Composite пропадна с 6,5%

Водещият китайски индекс се срина с 6,5%, а пазарите в Япония и Южна Корея единствени се повишиха сред водещите азиатски борси по време на днешната търговия.

Водещият китайски индекс Shanghai Composite остана на червено, губейки над 6 на сто и прекратявайки осемте си поредни сесии на растеж. Сходна бе ситуацията и в Хонконг, където спадът надхвърли 2%.

Акциите на Evergrande Real Estate Group поскъпнаха минимално с 0,1%, след като компанията обяви плановете си да набере около 600 млн. долара чрез публично предлагане в Хонконг.

Същевременно Sunac China Holdings изтри повече от 4 на сто след новината, че прекратява сделката за поглъщане на закъсалия китайски производител Kaisa.

Британската банка HSBC сви прогнозите си за растежа на Поднебесната империя през тази година. В нов анализ икономистите на кредитора ревизираха прогнозата си за ръста на БВП през 2015 г. до 7,1% от 7,3%.

Японският индекс Nikkei 225 изкачи нов 15-годишен връх, разширявайки се за девета поредна сесия. Валутната двойка долар-йена пък флиртуваше с 8-годишния връх от 124,11.

В резултат на това износителите получиха тласък. Honda Motor и Toyota Motor добавиха по над 2%, докато капитализацията на Sony се покачи с 1,8%. Късно в сряда ръководителят на губещото мобилно звено на Sony заяви, че е необходимо съкращаване на разходите в отговор на рязкото покачване на долара спрямо йената.

На макроикономическия фронт продажбите на дребно в Япония нараснаха с 5% на годишна база през април. Данните, които бяха оповестени преди отварянето на пазара в четвъртък, останаха под очакванията за 5,4% ръст, но все пак донесоха първото увеличение на показателя от четири месеца.

В Австралия S&P ASX 200 остана на отрицателна територия, след като данните за капиталовите разходи през първото тримесечие не оправдаха прогнозите. Австралийският долар спадна до 76,84 американски цента спрямо 77,52 цента преди данните.

Ресурсният сектор бе под най-голямото напрежение за деня. Newcrest Mining спадна с 5,4%, след като цената на златото се задържа в близост до двуседмично дъно. Енергийните компании, като Santos и Origin Energy, пък изгубиха по повече от 1 на сто.

Банковите акции не намериха единна посока, като Commonwealth Bank of Australia и National Australia Bank изтриха съответно 0,6% и 0,4 на сто, а Australia and New Zealand нарасна с 0,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още