IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в Япония скочиха с 5% през април

Положителните данни подкрепиха признаците на подобрение в потребителското доверие и облекчиха натиска върху централната банка

08:50 | 28.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Продажбите на дребно в Япония скочиха с 5% през април

Продажбите на дребно в Япония нараснаха силно с 5% на годишна база през април, отчитайки първото си увеличение за последните четири месеца. Това показват най-новите правителствени данни от четвъртък. Новината даде известно спокойствие на властите и подкрепи тезата на централната банка, че потребителските разходи постепенно ще започнат да стимулират икономическото възстановяване, предава CNBC.

Положителните данни подкрепиха признаците на подобрение в потребителското доверие и облекчиха натиска върху Японската централна банка (ЯЦБ) да разшири своята масивна програма за стимулиране в близкия времеви хоризонт.

Ръстът на покупките на населението остана малко под прогнозите за покачване с 5,4% в анкетата на Ройтерс. През март пък индикаторът отстъпи силно с 9,7%.

Данните на годишна база бяха изкривени от скока в потреблението в месеците преди април 2014 г., когато японското правителство предприе покачване на данъка върху продажбите от 5 на 8 на сто. Впоследствие по-високият налог изпрати икономиката в лека рецесия през миналата година.

И все пак ръстът в продажбите на дребно е добър знак за политиците, които се надяват покачването на заплатите и ниските цени на горивата да увеличат разполагаемия доход на домакинствата и да ги подтикнат да харчат повече.

През миналата седмица ЯЦБ ревизира нагоре оценката си за икономиката на фона на признаците за скок на частното потребление, сигнализирайки, че няма план за разширяване на стимулите в скоро време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още