IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Япония се увеличава повече от очакваното през март

Безработицата в страната се е понижила леко, но доходите на домакинствата и потреблението все още не са започнали да се възстановяват

12:25 | 01.05.15 г.
Инфлацията в Япония се увеличава повече от очакваното през март

Инфлацията в Япония се увеличава повече от очакваното през март като знак за напредък в политиката на Централната банка на Япония да насърчи икономиката, съобщава Ройтерс.

Индексът на потребителските цени в Япония се е увеличил с 2,2% през март на годишна база, докато анкетираните от информационната агенция икономисти очакваха ръст от 2,1%.

Като се изключи ефекта от увеличения данък върху продажбите, индексът на потребителските цени е нараснал с 0,2%, което също е над очакванията.

Същевременно основната инфлация в Токио е отбелязала ръст от 0,4% на годишна база, което е малко под очакванията за ръст от 0,5 на сто.

Вчера Японската централна банка реши да запази паричната си политика, въпреки че понижи прогнозата си за инфлацията за фискалната 2015 г. до 0,8%. Предишната прогноза беше за ръст на потребителските цени през годината от 1%.

Институцията очаква дългосрочната цел за нивото на инфлацията от 2% да бъде постигната към първата половина на фискалната 2016 г., докато първоначалните планове бяха това да се случи още през тази година.

Същевременно отделен доклад показва, че разходите на домакинствата в Страната на изгряващото слънце са се понижили с 10,6% през март спрямо март миналата година. Очакванията бяха за по-дълбок спад от малко над 12 на сто.

Безработицата в страната пък се е понижила до 3,4% през март от 3,5% през февруари, докато очакванията бяха да остане без промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още