IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смесено представяне на азиатските борси във вторник

Китайският индекс Shanghai Composite отстъпи с 1% въпреки поредната подкрепа от властите за имотния пазар

11:14 | 31.03.15 г.
Смесено представяне на азиатските борси във вторник

Азиатските индекси не намериха единна посока във вторник на фона на новата насока на китайската политика спрямо пазара на недвижими имоти.

Китайската централна банка посочи в изявление, че необходимото авансово плащане за второ жилище се понижава до 40% от 60%. Експертите разглеждат хода като значителен стимул за имотния пазар в Поднебесната империя. Мини реформата е част от "по-широк пакет от политики на Пекин за стабилизиране на икономическия растеж и разширяване на инфлационния натиск", според анализ на HSBC.

Въпреки новината основният индекс в Поднебесната империя Shanghai Composite отстъпи от 7-годишния връх. Въпреки това бенчмаркът затвори първото тримесечие като най-добре представилия се борсов измерител на континента.

China Merchants Property и Poly Real Estate добавиха съответно 2,2% и 1,8%, докато China Vanke пък изтри 0,5%.

Брокерските къщи също се представиха силно, като Haitong Securities и Citic Securities напреднаха с по почти 3%. Капитализацията на China Merchants Securities пък нарасна с 1%, след като дружеството отчете 72,5% ръст на нетната печалба през 2014 г.

Японският индекс Nikkei 225 разшири загубите, след като инвеститорите изтеглиха печалбите си в последната сесия за фискалната година в навечерието на ключовите икономически данни, като проучването на бизнес климата Tankan.

Железопътните компании бяха сред най-губещите, като Central Japan Railway, West Japan Railway и East Japan Railway изтриха между 3,9% и 5,4%.

В Австралия S&P ASX 200 затвори с покачване, възстановявайки почти всичко, изгубено след рязък спад в понеделник.

Петролните и газови производители, заедно с добивните дружества, бяха са сред най-големите печеливши след разпродажбите в предишната сесия. Liquefied Natural Gas добави 4,3%, докато Santos и Woodside Petroleum се изкачиxa c по над 1%. BHP Billiton и Rio Tinto добавиха 3% и 2,5%, въпреки че цената на желязната руда спадна до шестгодишно дъно през нощта.

Междувременно Ansell ще придобие базираната във Великобритания компания за защитно облекло Microgard за около 88 млн. долара. Капитализацията на производителя на ръкавици и презервативи обаче спадна с 0,8%, след като Morningstar понижи с една степен рейтинга на акциите.

Южнокорейският индекс KOSPI бе подкрепен от положително представяне на сините чипове. Samsung Electronics и Hyundai Motor се покачиха с по 0,9%. Shinhan Financial и KB Financial Group пък добавиха съответно 1,8 на сто и 1,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:24 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още