IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин предприема мерки за овладяване на спада на жилищния пазар

Правителството намали минималната първоначална вноска за покупка на второ жилище и освободи от данък продавачите на имоти, които са ги държали поне 2 години

12:04 | 31.03.15 г.
Пекин предприема мерки за овладяване на спада на жилищния пазар

Централното правителство на Китай предприе стъпки за насърчаване сделките на пазара на жилища в страната, за да предотврати още по-рязък спад на активността, съобщава Bloomberg.

Централната банка намали минималната първоначална вноска за покупка на второ жилище с ипотечен кредит от 60 на 40% от стойността на имота. По-късно финансовото министерство съобщи, че собствениците на жилища няма да плащат данък върху печалбата от продажбата на имоти, които са държали поне две години. Досега минималният период за избягване на данъка от 5,5% беше 5 години.

Правителството на Китай се опитва да овладее спада на цените на жилищата и да насърчи икономическия растеж. От ноември миналата година досега централната банка намали на два пъти лихвите, а правителството отмени част от ограниченията на пазара на имоти, които преди няколко години въведе, за да спаси пазара от „прегряване“.

„Ако пазарът на имоти в Китай продължи да отслабва, на правителството ще му бъде много трудно да поддържа растеж от 7 на сто“, коментира Су Гао, старши икономист в базираната в Пекин Everbright Securities Co. Су Гао предполага, че вероятно ще последват мерки в подкрепа на затруднените строителни компании.

През февруари в 66 от 70-те китайски сграда, които статистическият институт наблюдава, беше отчетен по-бърз спад на цените на жилищата в сравнение с януари. Според анализаторите корекцията на пазара ще продължи, а отслабената активност ще притисне и продажбите на земя – един от ключовите източници на постъпления за регионалните правителства в страната.

Мерките вероятно ще подкрепят пазара на жилища в големите градове, където много семейства искат да сменят жилището си с по-голямо. Въздействието им в по-малките населени места обаче ще бъде силно ограничено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още