IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай намали целта си за растежа до около 7%

По-умереният ръст трябва да позволи изграждането на едно средно заможно общество, по-ориентирано към потреблението и услугите, заяви премиерът Къцян

10:25 | 05.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Икономиката на Китай се очаква да нарасне по-бавно, но по-устойчиво през тази година. В началото на тазгодишното заседание на Народния конгрес в Пекин премиерът Ли Къцян намали целта за икономически растеж на втората по големина икономика в света до "около седем процента“.

„Поддържането на устойчив растеж е трудно", заяви премиерът в доклада си пред близо 3000 делегати на третата сесия на Общокитайското събрание на народните представители (парламента) в пленарната зала в Двореца на народите. Същевременно Къцян предупреди за "скритите рискове" пред икономиката.

Тази цифра обаче беше очаквана след растежа от 7,4% от миналата година и забавянето на скоростта на китайския икономически двигател, която беше най-голямата за последните 25 години.

Къцян заяви, че по-умереният икономически растеж би трябвало да позволи изграждането на едно средно заможно общество, по-ориентирано към потреблението и услугите, които са нов двигател за икономически подем. По-умереният икономически растеж би трябвало да позволи и усилията да се насочат към големите инфраструктурни проекти, допълни премиерът. 

„Сериозното намаляване на целевия растеж вероятно е в опит да се канализират очакванията на населението и на световната общност. То също е сигнал, че най-сериозният спад на икономиката все още може да се прояви“, заяви Хауи Лий, инвестиционен анализатор във Phillip Futures, цитиран от CNBC.

Икономисти твърдят, че по-ниската цел за растежа означава, че Народната банка на Китай вече няма да бъде карана да поддържа политика на парични стимули на всяка цена. „С цел за ръст от 7% има по-малко възможности за управляване на паричната политика", заяви Дариуш Ковалчик, старши икономист и стратег в Credit Agricole.

Китай, който се слави като „работилницата на света“, ще обогати палитрата на външната си търговия, а също така ще насърчи чуждите инвестиции, като намали наполовина броя на отраслите, в които чуждите инвеститори са обект на ограничения, каза Къцян.

Въпреки по-слабата конюнктура обаче втора сила в света след САЩ по бюджет в областта на отбраната Китай ще увеличи тази година средствата за отбранителния сектор с 10,1 процента, или 886 млрд. юана (около 127 млрд. евро), в сравнение с миналата година, когато имаше увеличение от 12,2 процента.

Тези ограничения идват в момент, в който китайската Народна армия преживява сериозна криза заради множество корупционни скандали. Премиерът държи да подчертае, че армията е под абсолютното ръководство на Комунистическата партия, предава Ройтерс.

Въпреки намалението в процентно изражение сумата за отбрана расте с двуцифрен процент за пета поредна година и по-бързо от икономическия растеж. Заради споровете за острови в Източнокитайско и Южнокитайско море, съседите на Китай проследяват модернизацията на военните сили на страната със загриженост, отбелязва още агенцията.

През миналата година Китай отчете икономически ръст от 7,4% - най-бавният растеж от 24 години насам. „Целта за растеж от около седем процента отчита онова, което е необходимо и онова, което е възможно“, заяви премиерът в половинчасовата си реч и нарече 2015 г. "критична година". Безмилостно Ли Къцян изброи част от проблемите на страната и изрази съжаление за корупцията, лошото управление и замърсяването на околната среда.

„В работата на правителството все още има много място за подобрения, а някои политики не се изпълняват задоволително", заяви Ли Къцян. „Малка част от държавните служители се държи безотговорно". Подчертавайки засилването на борбата срещу корупцията и връзкарството, той заяви: „Има шокиращи случаи на корупция, а някои служители пренебрегват задълженията си“.

"Ние трябва да погледнем директно проблемите", заяви Ли Къцян. „Във времена на мир трябва да имаме предвид рисковете, а в период на стабилност да мислим за потенциалния хаос". Народът бил недоволен от "многото недостатъци" в областта на здравеопазването, жилищното настаняване, образованието, разпределението на доходите, сигурността на храните, както и в закона и реда. "Замърсяването е сериозен проблем в някои места."

През миналата година икономиката се е сблъскала „с по-големи трудности и предизвикателства от очакваното" и е изпитала „повишен натиск", каза министър-председателят. Но правителството не е прибегнало до краткосрочни мерки за стимулиране на икономиката, а е предпочело да развива нови идеи. То се стреми към "балансирано развитие" чрез реформи и промяна на модела на растеж. Целта била "качествен, ефективен и устойчив ръст".

„Ръстът на инвестициите е бавен", заяви още Ли Къцян. Новите области с високо потребление са доста ограничени. „Все още няма признаци, че международният пазар ще се възстанови значително", каза премиерът. Производствените разходи нарастват, докато цените на произвежданите стоки се свиват. „Свръхкапацитетите също са сериозен проблем", заяви той. По думите му основите на икономическия модел продължават да бъдат неефективни, а малките и средните фирми имат проблеми при набирането на финансиране.

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още