IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на новите жилища в Китай с рекорден спад през февруари

Заради рисковете от прекомерно забавяне на икономиката анализатори очакват централното правителство да предприеме допълнителни стимули за пазара на имоти

09:19 | 19.03.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цените на новите жилища в Китай са се понижили с най-бързия си темп през февруари заради слабите продажби около Китайската Нова година, съобщава Ройтерс. Строителните компании и анализатори обаче очакват плавно възстановяване поне в най-големите градове.

Средната цена на ново жилище в 70-те водещи града в страната се е понижила с 5,7% през февруари спрямо същия месец на миналата година, след като през януари отчете спад от 5,1%. Това е и най-големият спад, отчитан досега. На месечна база е регистрирано понижение от 0,4% - колкото беше и през януари, показват данните на националната статистика.

Секторът на имотите в Китай допринася за около 15% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната и застрашава целта за икономически растеж от 7 на сто, отбелязва информационната агенция.

Заради рисковете от прекомерно забавяне на икономиката анализатори очакват централното правителство да предприеме допълнителни стимули за пазара на имоти, включително понижаване на данъците и на изискванията за ипотечното кредитиране.

Предварителните данни за март са по-оптимистични. Продажбите в най-големите 40 града са се увеличили с над 51% през първата седмица на месеца спрямо предходната, отчита консултантската компания CREIS. През втората седмица ръстът достига 23%.



Още подобни видеа вижте в Bulgaria on Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още