IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Такахиде Киучи: Отрицателната лихва в Япония може да дестабилизира банките

Куичи беше един от четиримата членове на борда, които гласуваха против понижаването на депозитния лихвен процент миналия месец

16:50 | 25.02.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Такахиде Киучи. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Такахиде Киучи. Снимка: Архив Ройтерс

Отрицателните лихвени проценти заплашват стабилността на банковата система и всъщност може да доведат до затягане на паричните условия, заяви Такахиде Киучи, член на борда на Японската централна банка, цитиран от WBPonline.

Въвеждането на отрицателни лихвени проценти може да доведе до повече рискове отколкото ползи, тъй като има потенциал да дестабилизира банковата система, смята Киучи. Той допълни, че централната банка вероятно е изчерпала инструментите си за стимулиране на инфлацията. 

„Недостатъците на отрицателните лихвени проценти се коренят в това, че може да разклатят стабилността на финансовата система, като навредят допълнително на приходите на финансовите компании“, каза Киучи в реч пред бизнес лидери в Кагошима според официалната стенограма.

Според него мярката може като цяло да влоши нещата и в крайна сметка да затегне паричните условия, ако банките решат да прехвърлят тежестта върху потребителите, като увеличат лихвите по кредитите или въведат такси за трансакциите.

Киучи беше един от четиримата членове на борда, които гласуваха против понижаването на депозитния лихвен процент миналия месец и заявиха, че кредитирането вече е достатъчно евтино.

Той неколкократно призоваваше институцията да свие масивната си програма за количествени и качествени облекчения и предупреждаваше, че тя изкривява пазарните функции и че в бъдеще изходът от нея ще бъде труден.

Според Киучи банката не бива да се опитва съзнателно да обезценява йената. Той посочи, че за ускоряване на инфлацията са необходими и усилия от страна на частния сектор, които ще подобрят и потенциала за растеж на японската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
Иван Митев
преди 8 години
Ако четяха форума на investor.bg щяха да знаят, че японските банки се дестабилизират от влияние на сгрешена японска парична система и са с подсигурено фиаско.Отрицателните лихви в Япония са последица при условия на държавна грешка, а не причина за лошотия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
abdul
преди 8 години
Кога бе, кога се пръхнаха Руменгечевци по целио свет?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още