IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелена вълна на борсите в Азия

На тримесечна база обаче всички борси в региона отчитат сериозни загуби

11:58 | 30.09.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Акциите на азиатските борси поскъпнаха в сряда, възстановявайки се от негативната предишна сесия и следвайки скромния положителен ръст от Wall Street от вторник, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average и S&P 500 отбелязаха ръст от съответно 0,3% и 0,1%, а технологичният Nasdaq Composite приключи с 0,6% надолу след волатилна сесия.

Основният индекс Nikkei 225 завърши с повишение от 2,7%, ден след като бенчмаркът се срина с 4,1% достигайки до 8-месечно дъно.

На тримесечна база обаче индексът Nikkei 225 отбелязва спад от 14,1%, сочат данни на Ройтерс.

Компаниите износителки и финансовите фирми бяха сред най-големите печеливши. Акциите на Toyota Motor, Nissan и Suzuki Motor поскъпнаха с между 3,1% и 5,6%. Цената на акциите на Sony скочи с 5,3%, след като Goldman Sachs определи рейтинг “buy” за акциите ѝ на целева цена от 4200 йени. Акциите на Toshiba също поскъпнаха с 2,9% преди извънредната среща на акционерите, планирана за по-късно през деня.

В разрез с възходящия тренд цената на акциите на Japan Tobacco се срина с 6,7%, след като компанията купи бранда Natural American Spirit Tobacco на Reynolds American за 5 млрд. долара в брой.

Китайският индекс Shanghai Composite също отчете ръст от 0,5% преди предстоящите празници в страната, които ще затворят борсата в четвъртък и петък.

За тримесечието борсата в Шанхай отчита спад от 34,1%, след като понесе загуби през последните три месеца.

Сред печелившите в днешната сесия бяха Great Wall Motor, чиито акции скочиха с допустимия максимум от 10%. Други производители на автомобили, като SAIC Motor и Dongfeng Auto също отбелязаха повишение от съответно 4% и 1,1% след новината, че Пекин е решил да намали наполовина данъците за продажба на малки автомобили. Цената на акциите на вписаната на шанхайската борса Changan Automobile Company скочи с 10%.

Сред другите бенчмаркове индексът на сините чипове CSI300 отчете повишение от 0,8%. За разлика от него обаче по-малкият Shenzhen Composite успя да приключи с едва 0,3% нагоре след накъсана търговия, а индексът на стартъп компаниите ChiNext приключи с 0,5% надолу.

В Хонконг индексът Hang Seng успя да се възстанови и приключи с 1,6% нагоре.

Австралийският индекс S&P ASX 200 също се пребори със загубите от вторник и затвори с ръст от 2,1% благодарение на доброто представяне на банките и минните компании.

Commonwealth Bank of Australia поведе в банковия сектор с ръст от 3,7%. Акциите на инвестиционната компания Macquarie Group поскъпнаха с 2,2%, а тези на QBE Insurance – с 1,5%.

Акциите на BHP Billiton също завършиха с 2,8% нагоре, след като се сринаха във вторник. Цените на акциите на Rio Tinto и Fortescue Metals пък скочиха съответно с 4,5% и 9%.

Енергийните компании обаче представиха разнородни резултати. Компаниите Santos и Oil Search останаха на червено, след като акциите им поевтиняха съответно със 7% и 1,1%, но тези на Woodside Petroleum поскъпнаха с 2,7%.

Акциите на Origin Energy бяха спрени от търговия в сряда, след като енергийната компания заяви във вторник, че ще привлече 2,5 млрд. австр. долара (1,8 млрд. долара) от продажбата на нови акции, ще продаде активи и ще намали дивидента си, за да укрепи счетоводния си баланс.

Борсата в Сидни отчита загуба от 12,4% за периода между юли и септември.

Южнокорейският индекс Kospi успя да обърне негативната си тенденция и завърши с ръст от 1%.

При отварянето си борсата в Сеул потъна с 1,4% до почти триседмичен минимум, след като бе затворена през предишните сесии заради национални празници, изоставайки спрямо останалите борси в региона.

За тримесечието борсата отчита спад от 5,4%, с което постига най-рязкото си процентно понижение от юни 2013 г. насам, сочат данни на Ройтерс.

Акциите на Samsung Electronics и Hyundai Motor поскъпнаха с по над 1%, но производителят на стомана Posco приключи с понижение от почти 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 8 години
Корейските хора са най-стабиляги в регионът.Иначе ако погледне човекът по една дългосрочна графика - Япония, Корея, Китай, Хонконг, Индия - сякаш само Япония има някакъв мегдан да падне още не ного.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още