IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелена вълна на повечето азиатски борси

Единствено борсата в Шанхай не успя да задържи първоначалния си ръст и завърши на червено

11:11 | 17.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Повечето азиатски борси излязоха на зелено във вторник, повлияни най-вече от доброто представяне на енергийния сектор и авиокомпаниите, след като инвеститорите намериха подкрепа в ралито на Wall Street, съобщава CNBC.

Основните американски индекси отбелязаха ръстове от по над 1% в понеделник, подкрепени от резкия скок на цените на петрола.

Фондовите пазари в Китай не успяха да задържат първоначалния си ръст в следобедната сесия, като основният индекс Shanghai Composite излезе на червено с минимален спад от 0,04%. По-рано през деня индексът достигна до 3678,2 пункта, с което отбеляза най-високите си стойности от 20 август насам.

Сред другите бенчмаркове индексът на сините чипове CSI300 завърши с 0,2% надолу, а по-малкият Shenzhen Composite с 0,9% надолу.

Най-голямата брокерска къща в Китай Citic Securities обяви, че предстои да избере нов председател. След новината акциите на компанията поскъпнаха с 2,5% в Хонконг. По-широкият индекс Hang Seng от своя страна отчете скок от 1,4%.

Японският индекс Nikkei 225 се възстанови от загубите си в понеделник и приключи с 1,2% нагоре в резултат на доброто представяне на Wall Street и по-слабата йена.

Toyota Motor поведе сред производителите на автомобили, като акциите ѝ поскъпнаха с 1,8%, а цената на акциите на производителя на индустриални роботи Fanuc скочи с 2,9%.

Цената на акциите на Inpex се вдигна с почти 2%, а на Showa Shell Sekiyu и JX Holdings – с по над 3%.

Японските авиокомпании също отчетоха добра сесия след разпродажбите през предишния ден. Акциите на Japan Airlines и All Nippon Airways Holdings поскъпнаха съответно с 0,6% и 0,3%.

Производителят на електрически жици Fujikura се представи най-добре, със скок на цената на акциите с 9%, след като Nomura Securities повиши рейтинга му на акциите.

Австралийският индекс S&P ASX 200 прекъсна двете си поредни сесии на загуби, отбелязвайки ръст от 1,9%.

Сред печелившите бяха големите кредитори като Australia and New Zealand Banking, National Australia Bank и Westpac, които затвориха с ръст на цената на акциите между 1,9% и 2,3%. Акциите на Commonwealth Bank of Australia, чието годишно общо събрание за 2015 г. се провежда във вторник, се изстреляха нагоре с 3,1%.

Цената на акциите на Telstra също се вдигна с 2,5%, а Qantas Airways успя да се възстанови от тежкото си разпродаване в понеделник с рали от 5,2%.

В сектора на ресурсите акциите на производителя на газ и петрол Santos поскъпнаха с 5,1%, а тези на BHP Billiton и Rio Tinto – с по над 1%.

Възобновеният апетит към акциите на Samsung Electronics бе основната причина за ръст на южнокорейския индекс Kospi с 1,1%.

Акциите на технологичния гигант затвориха с 0,6% нагоре. Производителят на стомана Posco пък отчете ръст от 2,7%. Цените на акциите на петролните компании SK Innovation и S-Oil също се вдигнаха съответно с 3,4% и 1%.

Акциите на Korean Air поскъпнаха с 3,5%, след като най-голямата самолетна компания отчете консолидирана оперативна печалба от 247,3 млн. долара за трите месеци до края на септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още