IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските борси започнаха седмицата на зелено след скок на цените на петрола

Основният индекс Dow отчете ръст от над 225 пункта

23:17 | 16.11.15 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американските индекси се възстановиха от загубите през миналата седмица и завършиха с ръстове от по над 1% в понеделник, подкрепени от скок на цените на петрола в следствие на терористичните атаки в Париж в петък, съобщава CNBC.

Основният индекс Dow Jones industrial average отчете повишение от над 225 пункта в следобедната търговия като Chevron, Exxon Mobil и UnitedHealth подкрепиха най-силно положителната тенденция.

"Мисля, че фокусът наистина ще е основно върху петрола и 10-годишни държавни ценни книжа. Няма много финансови отчети на компаниите, нито пък икономически новини, затова мисля, че фокусът ще е върху петрола", каза Питър Колман, главен трейдър на Convergex.

Индексът S&P 500 също приключи с 1,49% нагоре, подкрепен от ръст от над 3% на енергийния сектор, след като цените на петрола се възстановиха от по-ранното си понижение.

Фючърсите на американския суров петрол се вдигнаха с 1,00 долар, или 2,45%, до 41,74 долара за барел. Фючърсите на петрола сорт Брент също достигнаха до 44,70 долара за барел. Според трейдърите основната причина за ръста е покриването на къси позиции заради геополитически страхове, което обаче вероятно ще е временна тенденция.

Телекомуникационният сектор също отчете ръст от над  1,5% и бе вторият най-добре представил се в S&P 500.

Технологичният Nasdaq composite успя да се възстанови от спада си през деня, след като акциите на Apple поскъпнаха с 1,5%. Акциите на Amazon поевтиняха за кратко с 2%, а индексът iShares Nasdaq Biotechnology ETF (IBB) се търгуваше с леко повишение.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ приключи на 2,27%, а тази по 2-годишните облигации завърши на 0,85%.

На валутните пазари доларът се търгуваше с близо половин процент по-високо спрямо повечето основни световни валути, а еврото достигна цена от 1,068 долара.

Фючърсите на златото се вдигнаха с 2,70 долара и приключиха на 1083,60 долара за тройунция.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още